00ViaHabsburgПосјета Херцег Новом и тродневни обилазак културно историјских споменика у граду и залеђу оставили су посебан утисак на представнике Савјета Европе, предсједника Асоцијације Виа Хабсбург Рејнолда Сала и менаџера Кристиана Гепа који су нашем граду донијели званичан сертификат о уласку на Културну руту Виа Хабсбург.

Твртков град, на улазу у Боку, јединствен је по комбинацији културног наслијеђа, туризма који повезује понуду уз обалу и на планини на веома посебан начин, утисци су предсједника Асоцијације Сала.
„Херцег Нови је лијеп рурални предио са веома импресивном историјом и изузетно лијепим градским језгром уз морску обалу. Има наслијеђе које комбинује различите аспекте – градитељско и нематеријално уз снажно присуство традиционалног начина живота. Историјске грађевине потврђују да је ово подручје још од средњег вијека имало велики значај, чак и у војном смислу. Остаци тих грађевина, укључујући и војни пут у планини, представљају добро очуване доказе великих инфраструктурних пројеката из прошлости, који су од посебног значаја за цијели регион и Црну Гору. Постало је очигледно колико је блиска и повезана историја и богатство овог са осталим подручјима Европе“, истакао је Сал и захвалио на гостопримству.
Домаћини из Туристичке организације Херцег Нови у сарадњи са Агенцијом за развој и заштиту Орјена, приредили су предсједнику Салу и менаџеру Гепу незаборавно дружење са домаћинима на Каменом, а потом Врбању и Орјену.

Током првог дана боравка, у присуству потпредсједника Општине Херцег Нови Мирка Мустура, секретара за друштвене дјелатности и међународне односе Митра Кисјелицу и менаџера Општине Душана Вукића, затим представнике градске Турстичке организације и Агенције за развој и заштиту Орјена, имали су прилику да погледају изложбу фотографија „Камено у периоду Аустроугарске монархије“, обиђу остатке утврђења уз вођену туру, а потом у предворју цркве Светог Јована пробају новске специјалитете домаћинства Становчић.
Посебно задовољство представљала је прилика да прођу планинском стазом принца Рудолфа због које је Херцег Нови на Културној рути Виа Хабсбург. У друштву предсједника и секретара Скупштине општине Ивана Отовића и Дејана Радонића, чланова градске ТО и Агенције за развој и заштиту Орјена, обишли су Крушевице, Врбањ, Локву, попели се на Велики кабао.
Херцег Нови је на дјелу показао каквим потенцијалима располаже, од морске обале до врха планине, те да је право мјесто за развој различитих сегмената туризма. Слику о њему сада ће моћи да виде и сви они који у потрази за одмором и авантуризмом потраже једну од културних рута Савјета Европе (https://www.coe.int/en/web/cultural-routes/by-theme) гдје је раме уз раме са још 150 дестинација које имају заоставштину из аустроугарског периода.