nas24112022

Ново ватрогасно возило и термовизијска камера испоручени су јуче Служби заштите и спашавања Херцег-Нови, у оквиру пројекта „Унапријеђење капацитета за превенцију, припрему и одговор на катастрофе - Отпорна граница” који спроводи Општина Херцег-Нови.

С циљем побољшања општих способности, спремности и времена одазива оперативног тима Службе заштите и спашавања набављено је мало ватрогасно возило за интервенције у урбаним и руралним срединама, чија вриједност износи 97.422 еура. Возило је опремљено модулима за гашење пожара, савременом ватрогасном опремом и алатима.

Такође, испоручена је термовизијска камера високих перформанси за коришћење у затвореном и òтвореном простору, која омогућава прецизну детекцију пожаришта, лакше маневрисање кроз дим, помаже у бољој навигацији и убрзаном доношењу одлука у критичним ситуацијама, те је на тај начин могуће лакше уочити унесрећене и спасити људске животе.

„Отпорна граница“ је веома значајан пројекат за Херцег-Нови, казао је предсједник Општине, Стеван Катић. Он је истакао значај унапријеђења брзине дјеловања у ванредним околностима, за шта су од пресудне важности опремљеност служби и сарадња на прекограничном подручју.

„Овај пројекат је наставак онога што је Херцег-Новом потребно, а то је да се Служба заштите и спашавања додатно опрема сваке године“, навео је Катић и изразио задовољство чињеницом да је град добио квалитетно возило које ће унаприједити реаговање у случају пожара, саобраћајних несрећа и других кризних ситуација.

„Херцег-Нови је поново показао двије ствари - прво да има капацитет да у својој режији спроводи овакве пројекте, а друго да је посвећен сектору заштите и спашавања који смо унаприједили набавком овог возила, али и осталом опремом која ће доћи, као и вјежбама, семинарима и радионицама“, поручио је Јован Суботић из Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Општине Херцег-Нови.

Координатор пројекта, Александар Шкобаљ казао је да набавка малог навалног возила и термовизијске камере кроз пројекат „Отпорна граница“ представља велику ствар за Службу заштите и спашавања и град Херцег-Нови, те упутио ријечи захвалности тиму који реализује пројекат.

„Возило је вишенамјенско, можемо га користити и у случају саобраћајних удеса и потрага у планинским предјелима. Возило има алпинистичку даску, рефлектор за саобраћајне удесе, за извлачење из неприступачних терена. Ту је и термовизијска камера без које данас не можемо замислити гашење пожара у затвореним просторијама, јавним гаражама и сличним околностима, тако да нам је она од изузетне важности“, навео је Шкобаљ.

Пројекат „Унапријеђење капацитета за превенцију, припрему и одговор на катастрофе - Отпорна граница“, финансира Европска унија у оквиру ИПА II програма прекограничне сарадње Босна и Херцеговина – Црна Гора (2014–2020). Укупна вриједност пројекта је преко 586.000 еура, од чега је Европска унија осигурала скоро 500.000 еура бесповратних средстава. Преостали износ суфинансирају пројектни партнери, Развојна агенција Западнохерцеговачке жупаније – ХЕРАГ (БиХ), Управа цивилне заштите Западнохерцеговачке жупаније (БиХ) и Општина Херцег-Нови (Црна Гора).