Naslovna090582023aa

Представници градова Кутјево из Хрватске и Читлук из Босне и Херцеговине боравили су данас у Општини Херцег-Нови, гдје су са предсједником Стеваном Катићем и сарадницима разговарали о трилатералној регионалној сарадњи која би за резултат могла имати јачање туристичких потенцијала три града, развој винског туризма и унапријеђење виноградарства.

На састанку су учествовали градоначелник Кутјева, Јосип Будимир, у име општине Читлук предсједник општинског вијећа, Предраг Смољан и стручни савјетник за планирање развоја, Славен Маркота, као и предсједник Скупштине општине Херцег-Нови, Иван Отовић, секретар за туризам, економски развој и инвестиције, Ненад Витомировић и Емилија Кнежевић испред Канцеларије за међународну сарадњу.

Састанак је био прилика да представници три града разговарају о могућностима унапријеђења туристичке понуде, са акцентом на развој винског туризма, с обзиром да су Кутјево и Читлук у својим државама доминантни произвођачи вина и винских производа. Херцег-Нови би, уз експертизу и стручну помоћ партнера, могао имати и своје винограде, те временом брендирати и на тржиште пласирати свој производ.

Уз креирање и имплементацију заједничких пројеката, неке од тема разговора су биле и унапријеђење инфраструктуре у циљу промоције туристичких потенцијала, могућа подршка домаћим локалним произвођачима и развоју конкурентности, те израда студије развоја винског туризма у оквиру које би биле мапиране локације погодне за садњу винове лозе.

Како је истакнуто, током наредних мјесец дана ће услиједити интензивнија координација и активности по питању креирања заједничког пројекта који би био финансиран кроз европске фондове.