00evropski grad sportaПројекат “Херцег Нови – Европски град спорта 2024” представљен је данас у трофејној сали ПВК “Јадран” уз гостовање прослављених спортиста из овог града. Пројекат се организује у сарадњи са Европском асоцијацијом пријестоница и градова спорта (ACES Europe), непрофитном организацијом која додјеље ова значајна признања у различитим категоријама. Херцег Нови се пријавио за категорију “Европског града спорта”.

Тим поводом, Општина Херцег Нови и Секретаријат за друштвене дјелатности и међународну сарадњу уложили су велики напор да међународној заједници презентују спортски таленат и велики потенцијал с којим овај град многих олимпијаца може да се похвали. Подсјећамо, само на прошлој Олимпијади је из Херцег Новог учествовало више од 20 спортиста и спортских радника, што представља својеврсни феномен када је у питању град ове величине.
“То је пројекат кроз који ћемо међународној заједници да покажемо комплетну спортску слику града, историјат, почетке и развој спорта у граду, његово тренутно стање, резултате професионалних спортиста, али и слику рекреативног бављења спортом. Како бисмо испунили критеријуме, дужни смо да их упознамо са спортском инфраструктуром, спортским удружењима, планом развоја спорта, као и свим осталим активностима које наша Општина предузима како би што више људи укључила у спорт и здраве стилове живота,” објаснио је секретар Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, Митар Кисјелица и напоменуо да су ове титуле, у разним категоријама, прошлих година припале Мадриду, Лисабону, Ђенови, Будимпешти, Задру, Зрењанину....
Општина и Секретаријат у сарадњи са свим спортским клубовима и удружењима у Херцег Новом предано раде на припреми свеоубухватног документа који треба да представи цјелокупну слику града посвећеног здравим стиловима живота. Документ ће европској комисији бити достављен до средине септембра, а Херцег Нови за сада нема конкурента у овој категорији.
“Битно је да сумирамо спорт у граду, можда ми као Новљани ни сами нисмо свјесни колики потенцијал и колико богатство имамо у спорту, те је добро да подсјећамо на то. Главни бенефит овог пројекта је стављање Херецег Новог на међународну мапу спортских градова, а наднационални органи ће свакако помоћи будућим улагањима из европских фондова у спортску инфраструктуру града. Осим новчаних бенефита ту је и значај умрежавања са више од 3000 спортских градова који чине “АЦЕС Еуропе” и остваривање међународне сарадње на овом плану,” казао је Кисјелица.
Значајно је и што акценат неће бити постављен само на професионални спорт, него и на масовност и заинтересованост свих заједница за рекреацију, а посебно учешће жена у спорту као и омогућавање рањивим групама да се баве спортом.

Да Херцег Нови заиста заслужује престижну титулу “Европског града спорта” говоре подаци да је у граду регистровано око 50 спортских клубова са око 4.000 регистрованих спортиста и рекреативаца. Овај приморски град је у својој историји изњедрио многе успјешне и многим трофејима овјенчане спортисте, а међу њима се свакако налази и актеулени селектор црногорске ватерполо репрезентације, Владимир Гојковић који је своје спортске почетке имао управо на Шкверу.
“Шквер је срце града и има посебну чар. Када се направио базен и када смо се вратили раду љети, који нисмо имали неколико година овдје, “Јадран” је кренуо узлазном путањом. Мора се споменути и једрење, ту је и једриличар Миливој Дукић чија каријера је стварно за примјер свим младим људима. Гро спорта потиче одавде, Шквер је чудо. Надам се да ће учешће у овом пројекту погурати развој спортске инфраструктуре. Мислим да Херцег Нови треба да добије један дио града који ће бити спортски центар за све спортове и рекреацију са довољно термина,” испричао је Гојковић.
Сјајне успјехе у свијету спорта управо је из Херцег Новога кренула да гради прослављена кошаркашица, Ана Дабовић Мустур која је уз сестру Милицу користила све бенефите Савине како би се остварила као квалитетна спортисткиња.
“Оно што Херцег Нови пружа мало који град може да понуди. Даноноћно смо биле на спољним кошаркашким теренима захваљујући великом броју сунчаних дана који овај град има. Једноставно није било потребе да будемо код куће, већ смо користиле вријеме да се дружимо, играмо и тако напредујемо. Дјеца и данас требају да се играју, уче да дијеле, да се радују, да губе, да побјеђују. То су баш велике и лијепе ствари које дијете може да научи у спорту, а послије, ако се испостави да дијете то воли, да му се пружи максимална подршка да дође до врха” испричала је Дабовић.
Како би било што више успјешних спортиста за које се чује далеко ван граница Црне Горе, налик Гојковићу и сестрама Дабовић, потребна је велика подршка и квалитена спортска инфраструктура каквој управо може допринијети титула “Европске пријестонице спорта”. Сљедећи корак на путу ка престижној титули је посјета Европске комисије заказана за почетак октобра када ће се провјерити цијела сложена спортска слика града представљена у документу за кандидатуру. Том приликом ће посјетити херцегновске клубове, након чега ће приступити оцјењивању.
“Већ крајем октобра бисмо могли да сазнамо резултат и уколико освојимо ову титулу, а не сумњам да хоћемо, делегација Општине ће у децембру ове године отпутовати у Брисел гдје ће и званично примити ово значајно признање”, нагласио је Кисјелица.