00ACESEuropeПрезентација о Херцег Новом као потенцијалном Европском граду спорта за 2024. годину одржана је данас у Великој сали Скупштине, за представнике Комисије АЦЕС Еуропе, који ће одлуку о кандидатури нашег града донијети крајем овог мјесеца.

Презентацију је држао секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Митар Кисјелица, а поред Комисије АЦЕС Еуропе, излагању су присуствовали бројни представници локалне самоуправе, директори установа и предузећа чији је оснивач Општина Херцег Нови, као и представници херцегновских спортских клубова и организација.
Кисјелица је детаљно образложио више тема које се тичу спортске слике града: од историје и настанка првих спортских организација на територији херцегновске општине, до актуелног стања по питању функционисања клубова, спортске инфраструктуре и финансирања од стране локалне самоуправе.
Он се такође осврнуо и на планове Општине по питању улагања у нове инфраструктурне пројекте, као што је нови олимпијски базен који би био у непосредној близини Спортског центра Игало, али и многа друга спортска борилишта чији ће иницијатор за реализацију изградње бити управо локална самоуправа.
Присутнима се кратко обратио и предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Иван Отовић, као и параолимпијац Милош Спаић, који је истакао да су спортисти и параспортисти изједначени данас на многим нивоима – од стварања услова и прилика за рад, до организације највећих такмичења.
Наводећи примјер Свјетског првенства у параатлетици, одржаном у Лувру прошле године, гдје је наступило више од 1200 такмичара из преко 100 земаља, Спаић је посебно нагласио да би Херцег Нови и Црна Гора, са својим повољним природним и килматским карактеристикама, али и паметним улагањем, могли у наредном периоду бити домаћини европских и свјетских такмичења у параолимпијским спортовима.
Комисија АЦЕС Еуропе, коју чине потпредсједник Винћенцо Лупатели, генерални секретар Хуго Алонсо, те чланови одбора Андреа Јунгер Паланска и Берислав Чижмек, у Херцег Новом борави већ два дана, како би детаљније сагледали спортску слику града, а за сјутра је планирана и конференција за новинаре на којој ће детаљније бити ријечи о кандидатури Новог за Европски град спорта 2024. године.