Komisija06102023Представници Комисије АЦЕС Еуропе већ три дана бораве у Херцег Новом како би донијели одлуку о кандидатури овог приморског града за престижну титулу Европског града спорта за 2024. годину.

Тим поводом је у Великој сали Скупштине организована пресс конференција на којој су о кандидатури говорили представници Општине Херцег Нови и чланови АЦЕС Еуропе комисије.
Да је овај приморски град заиста на сигурном путу да освоји престижну титулу АЦЕС Еуропе за 2024. годину доказују утисци чланова Комисије након посјете Херцег Новом.
“Очигледно је да овај град има један добар спортски профил, не само што је тако наведено у приступној документацији већ зато што смо се увјерили на терену и због тога што се види да имате добре спортске објекте и да улажете у развој спорта. Имате врло активно становништво, јер подаци показују да је преко 50% становништва активно током цијеле године, што је јако добро. Домаћи задатак је одрађен веома добро, надам се да ћемо вас видјети 7. децембра у Бриселу на проглашењу, одлука ће бити донесена за двије седмице, али желим да знате да носимо врло позитивне утиске одавде и да смо импресионирани оним што смо видјели. Надам се да ће примјер Херцег Новог бити добар узор за остатак државе, али и остатак свијета,” поручио је генерални секретар АЦЕС Еуропе Хуго Алонсо.
У комисији која је посјетила Херцег Нови осим Алонсоа, нашли су се потпредсједник АЦЕС Еуропе, Винћенцо Лупатели, те чланови одбора Андреа Јунгер Паланска и Берислав Чижмек који су такође дали оптимистична предвиђања ће Херцег Нови крајем мјесеца бити проглашен Европским градом спорта за 2024. годину.
Присутнима се обратио предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић који је истакао богату спортску историју, добре ресурсе и велики потенцијал због којих је Нови добар кандидат за ову престижну титулу.
“Као Европски град спорта за 2024. годину Херцег Нови би привукао пажњу спортских ентузијаста из цијеле Црне Горе са потенцијалом да оснажи туристичку привреду и промовише здрав начин живота међу својим грађанима. Ово би такође био изванредан начин да се повећа међународна видљивост града и подстакне развој спортске културе у региону. С обзиром на своју страст према спорту, ресурсе и спремност да угости различите спортске манифестације вјерујем да Херцег Нови има све предуслове да постане поносни Европски град спорта за 2024. годину,” казао је Катић
Подсјетио је да је улагање у спортску инфраструктуру један од главних задатака, не само Општине Херцег Нови, већ и партнера као што су Спортски центар, Агенција за изградњу и развој, Агенција за заштиту Орјена, те су у претходне двије године уложена вишемилионска средства у оквиру којих је, између осталога, наткривен базен на Шкверу, потпуно реконструисан помоћни фудбалски терен у Игалу, санирани су отворени терени за кошарку, одбојку и мали фудбал широм општине, а узели су учешће и у санацији школских дворана.
“Све то омогућава разноврсност у спортској понуди и препознатљивост као домаћина који из године у годину унапређује и побољшава сопствену инфраструктуру са циљем подизања квалитета понуде и развоја спортског туризма,” додао је предсједник Општине.
Велику посвећеност Херцег Новог спорту истакао је и секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, Митар Кисјелица.
“Наш град обилује спортским садржајима који су посљедица дуге и добре традиције, као и добрих навика и успјеха прошлих генерација, али и подршке локалне заједнице са здравим и рекреативним стиловима живота. Ту је и чињеница да је 2020. године на Олимпијске игре у Токију кренуло 20 репрезентативаца, тако да у овом смислу ми стварно јесмо феномен. Тим поводом још једном најављујем да је у изради документарни филм Херцег Нови – Град Олимпијаца, који ће премијерно бити приказан 23. октобра у Дворани Парк”, саопштио је Кисјелица.
Осим великих бенефита које би Херцег Нови имао када би освојио титулу Европског града спорта за 2024. Годину, Кисјелица истиче позитиван ефекат који ће имати сама приступна документација која ће јавности бити представљена у виду спортског водича.