Herceg Novievropski grad2023Херцег Нови је заслужио престижну титулу Европског града спорта за 2024. годину, саопштено је из Међународне организације АЦЕС Еуропе. Свечаност поводом уручења признања биће одржана 7. децембра у Бриселу када ће челницима Општине и Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу бити предата застава Европског града спорта.

Осим што га ставља на европски пиједестал славе са још 3 000 градова титулара, Херцег Нови добија државни, регионални и међународни спортски значај уз отворене могућности прилива значајних финансијских средстава за побољшање спортске инфраструктуре и сарадњу са европским клубовима и институцијама.
„Херцег Нови се придружио породици европских градова који посебну пажњу посвећују спорту и његовом развоју. У припремној фази наше кандидатуре је можда још и постојала сумња да ли ћемо ову титулу добити, али након боравка Комисије у нашем граду постало је јасно да Херцег Нови јесте и одувијек је био град спорта, а ово је само још једно формално признање у част свих успјеха наших спортиста“, казао је секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Митар Кисјелица.
Кандидатура је поднесена 20. септембра, а већ почетком октобра Херцег Нови су посјетили представници Комисије АЦЕС Еуропе како би утврдили да ли наш град заслужује ову титулу. Уз обилазак спортских капацитета, упознавања са прволигашким клубовима, сагледали су потенцијал Херцег Новог за даљи развој и унапријеђење професионалног, развојног и рекреативног спорта. Током презентације, чланови комисије имали су прилику да чују причу о генерацијама новских успјешних спортиста међу којима је велики број олимпијаца, али и младим надама које стасавају.
У част најуспјешнијим новским спортистима и спортским радницима, на иницијативу локалне самоуправе, снимљен је документарни филм „На златним скалама“ чија ће премијера бити одржана 23. октобра у Дворани Парк од 19:00 сати.