00omažsportДугометражни документарни филм “На златним скалама – Олимпијски Херцег Нови”, синоћ је премијерно приказан у Дворани Парк у Херцег Новом.

Филм редитеља Ивице Видановића, урађен под покровитељством Општине Херцег Нови, говори о специфичним везама једног поднебља које је, иако поприлично мало, изњедрило велики број олимпијаца. Посвећен је спортистима, спортским радницима и колективима који су успјесима исписивали историју олимпијског спорта.

Како је поручено прије пројекције, филм је отргнуо од заборава неке мале и велике херцегновске успомене и као такав представља својеврстан омаж истрајности, инспирацији и заједништву. Ненадани одлазак тренера Петра Поробића са животне сцене, оставио је редитеља и публику без оног дијела приче коју је деценијама исписивао овај свјетски ватерполо стратег који је за собом оставио дубок траг и велики допринос новском олимпизму. О изузетној спрези културе и спорта говоре и недавно преминула књижевница Босиљка Пушић и најбољи хроничар новског спорта, Боро Мрачевић, дугогодишњи ватерполиста и спортски функционер.
Према ријечима предсједника Општине Херцег Нови Стевана Катића, Херцег Нови одише оним истим поносом као када су се његови велики спортисти враћали са свјетских и европских такмичења доносећи медаље.
“Њима у част, а у знак захвалности што су наш град прославили и учинили га препознатљивим у цијелом свијету настао је овај филм. Жеља Општине Херцег Нови, као иницијатора, била је да овјековјечи наше спортско богатство, истичући понос због таквог наслијеђа, али и да саградимо светионик садашњим и путоказ будућим генерацијама спортиста из нашег града”, поручио је он.
Катић је казао да су управо успјеси новских спортиста учинили Херцег Нови јединственим, те поручио да су признања и титуле на част, које овај град обавезују на даља улагања у спортску инфраструктуру.
“Још нико није постигао да има толико олимпијаца у односу на број становника. Сасвим сигурно је да је уз остале резултате, тај податак допринио да Херцег Нови постане носилац титуле Европског града спорта за 2024.годину. Олимпијци и спортски радници су најбољи амбасадори нашег града, симбол истрајности и преданости, док су њихова достигнућа доказ година труда и одрицања”, истакао је Катић.

Радећи овај филм осјећао се као побједник, ријечи су сценаристе Александра Милетића.
“Толико смо филмова радили, у толико земаља упознали хиљаде спортиста, али не памтим да сам се овако пријатно осјећао као у овом граду. Лијепо је кад схватиш да си окружен пријатељима, да живиш и радиш у средини која поштује твој рад и која је спремна да уради нешто за свој град и за себе. Овдје смо упознали једну дивну групу људи која, не само да има свијест о томе колико је овај град важан за њих, него имају свијест о томе да њихова прича мора бити испричана, како би се млади људи угледали на њих и кренули истим путем”, казао је он.
Милетић се захвалио спортистима, без чијих успјеха, како је додао, не би филм ни постојао, као и Општини Херцег Нови која је покровитељ овог филмског достигнућа.
“Надам се да ће Херцег Нови, са свим овим импулсима и подстицајима бити још успјешнији и бољи”, поручио је он на крају свечаности.
У филму говори више од 20 олимпијаца из Херцег Новог, а потписује га продуцентска кућа „ЦиннеСпорт”.
Премијерном приказивању присуствовали су потпредсједници олимпијских комитета Црне Горе и Србије, Боро Мрачевић и Жарко Зечевић, Генерални секретари оба комитета – Игор Вушуровић и Ђорђе Вишацки, конзул Републике Србије у Херцег Новом Мићо Роговић, затим један од идејних твораца филма и књижевник Владимир Рогановић, као и предсједници и представници ватерполо, стонотениског, риболовног, одбојкашког и једриличарког савеза Црне Горе, те бројни представници бројних новских клубова.