VatrogasciNSL291123Завршни тренинг у оквиру пројекта „Отпорна граница“ (Resilient Border), којем присуствују Службеници заштите и спасавања Херцег Нови и чланови Планинарског клуба Субра завршен је јуче у Грудама (БиХ).

Преко 30 чланова тима из Жупаније Западнохерцеговачке и Општине Херцег Нови прошли су тренинге из области: несреће - транспорт и спашавање уз АБС носила, висине и дубине - самоспашавање и израда пречнице, хидраулика (резање возила), гашење возила – опасности те спацифичности гашења хибридних и електричних возила.
Овај тренинг је прилика за размјену искустава, добре праксе и научених лекција на пољу цивилне заштите. Један од циљева овог тренинга је успостављање и јачање сарадње свих учесника у систему заштите и спашавања како на пољу превентиве и заједничког дјеловања тако и на будућим заједничким пројектима.

Пројект „Унапређење капацитета за превенцију, припрему и одговор на катастрофе - Отпорна граница'', финансира Европска унија у оквиру IPA II програма прекограничне сурадње Босна и Херцеговина – Црна Гора (2014–2020). Укупна вриједност пројекта је преко 586.000 еура, од чега је Еуропска унија осигурала скоро 500.000 еура бесповратних средстава. Преостали износ суфинансирају пројектни партнери, Развојна агенција Западнохерцеговачке жупаније – ХЕРАГ (БиХ), Управа цивилне заштите Западнохерцеговачке жупаније (БиХ) и Општина Херцег Нови (Црна Гора).