GradoviNSL131223Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић и предсједник Европске федерације Наполеонових градова, Винсент Шове, званично су потписали приступање Херцег Новог овој федерацији, на церемонији која је уприличена у комплексу Лазуре марина и хотел.

Свечаности су присуствовали представници амбасаде Француске у Црној Гори, Министарства културе и медија, одборници, представници општинских установа и предузећа као и чланови херцегновског Удружења Авенир.
Пројекат је реализовао Секретаријат за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Општине Херцег Нови, који је предано радио дужи временски период на припреми материјала за кандидатуру и координацији процеса пријема који је потврђен у јуну 2022. године.
Gradovi1131223Предсједник Федерације Шове изразио је задовољство што Херцег Новом уручује приступницу Наполеоновим градовима која ће представљати још јачу спону досадашњој вишедеценијској сарадњи и активностима два народа.
„Желим да Херцег Нови још јаче и више буде укључен у мрежу бројних градова који су чланови Федерације за коју смо обновили лиценцу Савјета Европе. Развијаћемо културну сарадњу, разноликост, нарочито у сегменту културне баштине и историје. Један од првих пројеката који бих волио да реализујемо је план развоја туризма на овом поднебљу у контексту одрживог развоја, који би се финансирао из фондова Савјета Европе“, казао је Шове и позвао делегацију Херцег Новог да посјети град Аутун чији је он градоначелник.

Званичним приступањем на културну руту Наполеонових градова, Херцег Нови учвршћује позицију града културе на европском нивоу, казао је предсједник Катић.
„Уласком у федерацију Наполеонових градова постајемо доступнији културној заједници Европе и имамо част да као једини град из Црне Горе успоставимо сарадњу са више од 50 градова из Италије, Грчке, Хрватске, Пољске, Њемачке, Белгије, Француске, Велике Британије, Шпаније и Португалије. Представићемо Херцег Нови, а тиме и Црну Гору, размјењивати искуства са осталим члановима федерације, омогућити размјену ученика и студената у школском и универзитетском систему, повезати наше умјетнике из позоришног, филмског, књижевног, сликарског живота града са осталима који су на овој културној рути. Херцег Нови потврђује да је град културе, спорта, фестивала, зеленила! Наше је да га развијамо још снажније и боље, а допринос томе даће и приступање Европској федерацији Наполеонових градова“, истакао је предсједник Катић.
Општина Херцег Нови и Секретаријат за културу и образовање истрајно његују и промовишу културну разноликост, секторску повезаност и вредновање знања, казала је секретарка Ана Замбелић Пиштало и додала да се развој једне се не може замислити без додира и уплива друге културе. Истакла је да Херцег Нови спремно дочекује и отвара врата за сарадњу са свим градовима ове федерације.

Gradovi2131223„Град културе, тврђава, спорта и младих има шта да понуди другим градовима, чланицама ове руте – 116 културних добара представљених у Студији заштите културних добара, 89 сакралних објеката од којих је 35 заштићено, два културно историјска подручја Кланац Тајно брдо-Котобиљ и Убаљске планине, док су Убли на листи свјетске баштине. Ту су тврђаве, више археолошких локалитета и културно историјских цјелина, разнолик годишњи календар изложби, књижевних, музичких, позоришних, филмских, спортских дешавања који нас чине поносним и свјесним да је наша понуда пријемчива и другачија. Сигурна сам да нам идеја и воље за заједничким дјеловањем неће недостајати“, казала је секретарка Замбелић Пиштало.

Представник Туристичке организације Херцег Нови Далибор Вуковић се осврнуо на промотивни значај ове сарадње, а који се може посматрати са више аспекта.
„Storytelling као врло важна ставка у данашњем туристичком производу и сам промотивни наратив од данас добијају нови значај и нову тежину. Ништа мање није важан аспект дигиталне промоције – познато је да садржаји Европске федерације Наполеонових градова се налази на глобалној платформи Европског савјета, која има милионски аудиторијум. Знате колико је данас скупо и тешко бити присутан на глобалним платформама, тако да је ово од изузетног значаја за промоцију са аспекта дигиталне промоције”, казао је Вуковић те истакао да је ништа мање значајно истицање чланства кроз визуелна рјешења - јер када сте члан федерације која има европски и свјетски карактер, најважније је да то истакнете путем медија.
Gradovi4131223Политички савјетник у амбасади Француске Бертран Буше истакао је да је врло природно и логично да Херцег Нови буде члан ове федерације.
„Познато је да смо сваке године заједно са представницима Општине Херцег Нови одавали почаст Наполеоновим војницима на брду Илиница који су изгубили живот на територији Боке которске. Врло је природно и логично да Херцег Нови постане први црногорски град као дио ове Федерације. Француска подржава Црну Гору на путу ка Европској унији и наставиће да подржава пројекте културне или друге природе. Зато ћемо, када је ријеч о Херцег Новом, организовати размјене искустава, што се и до сада показало плодоносно“, казао је Буше и подсјетио да ЦГ годишње посјети више од 100 хиљада туриста из Француске којима је Херцег Нови посебно популаран.


Херцег Новом је честитку видео поруком упутио и Наполеонов потомак, Шарл Бонапарта, а на крају церемоније приказан је промотивни филм о Херцег Новом који ће бити доступан на званичној презентацији Европске федерације Наполеонових градова.