InterregNSL141223Завршна конференција ,,Заједно обликујемо будућност" - Осврт на постигнућа Interreg IPA II програма прекограничне сарадње Хрватска-Босна и Херцеговина Црна Гора 2017-2020, одржана је у Подгорици.

Конференцији су присуствовали и представници Општине Херцег Нови.
Представљени су резултати сарадње институција и организација три државе, а премијерно су приказани кратки филмови о неким од реализованих пројеката. Корисници пројеката су подјелили своја искуства у имплементацији пројекта кроз четири панел дискусије.
У име Општине Херцег Нови говорио је предсједник СОХН Иван Отовић, дугогодишњи члан херцегновског пројектног тима који је пренио искуства у спровођењу пројекта Wood Key.
Interreg IPA II 01141223„Захваљујући том пројекту набавили смо аутоматски котао на пелет за СЦ Игало и започели више активности везаних за енергетску транзицију ка већој употреби обновљивих извора енергије у нашој заједници. Општина Херцег Нови је поред овог пројекта, успјешно спровела пројекте Fortress ReInvented и Flood&Fire. У претходних шест година повукли смо више од милион еура из ЕУ фондова“, истакао је Отовић.
Како је истакнуто, завршна конференција је круна веома успјешне сарадње три земље захваљујући којој је реализовано 59 пројеката са чак 249 пројектних партнера за које је из ЕУ фондова издвојено око 57,2 милиона еура.
Сарадња између три земље се наставља кроз нови nterreg VI-A IPA програм Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора 2021-2027. који је одобрила Европска комисија 3. новембра 2022. године, а који корисницима ставља на располагање 117.685.699 еура за пројекте који имају за циљ подстицање паметног, зеленог и инклузивног развоја прекограничних региона.