SportskeStipendije251223NSLОпштина Херцег Нови и Факултет за менаџмет потписали су данас споразум о сарадњи на основу којег ће у студијској 2023/24 години суфинансирати академско образовање за шест спортиста, чланова ФК Игало и ПВК Јадран.

Пружити подршку професионалним спортистима да се истовремено и академски усавршавају, један је од циљева локалне самоуправе, казао је секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Митар Кисјелица и исказао жељу да наредне године буде више спортиста стипендиста.
„Настављамо одличну сарадњу са Факултетом за менаџмент, ове године ће бити стипендирано шест спортиста, чланова ФК Игало и ПВК Јадран. Споразум доноси лакше услове финансирања јер студенти плаћају 30% школарине, а остало Општина и Факултет. Ове године су спортисте кандидовала ова два општинска клуба, а то право имају и остали па се надам да ће их наредног пута бити још више. Наша је интенција да развијамо сопствене спортске капацитете, да развијамо омладину и да она остаје у свом граду. Мали смо град, али радимо све у оквирима наших могућности да им пружимо услове да остану, да успију и на спортском и на академском плану те да на тај начин допринесу својој локалној заједници“, казао је секретар Кисјелица.
Овај облик суфинансирања херцегновских спортиста на снази је од 2018. године, подсјетила деканица доц. др Ирена Петрушић.
„Посебно ми је драго што су неки од њих успјешно стекли академско звање, у међувремену су завршили и спортске каријере и наставили врло успјешно да се баве у оним областима за које су се школовали. То је најбољи показатељ да се може и једно и друго и да смо направили праву ствар и ми али и клубови који су препознали значај академског образовања. Тренутно имамо пар студената из ФК Игало и из ПВК Јадран, на шта смо посебно поносни јер су то момци који играју и у репрезентацији, а не занемарују академски сегмент“, казала је доц. др Петрушић.

Предсједник ПВК Јадран, Боро Лучић наглашава да је оваква подршка од пресудног значаја јер клуб успјева да задржи младог грача и у сениорској категорији управо зато што су му понуђени комплетни услови.
„Сениорска екипа ПВК Јадран која игра и лигу шампиона, има 12 играча из Херцег Новог. Зато је оваква подршка изузетно важна јер захваљујући томе они остају у свом граду, а ми имамо играче из сопствених капацитета, па тако успјевамо да парирамо много већим и скупљим тимовима, који морају да купују странце. Сви спортисти знају да каријере не трају дуго, поготово у колективним спортовима гдје има доста повреда, па морају бити спремни за наставак друге каријере“, казао је Лучић и изразио захвалност Општини која је препознала значај академског образовања младих спортиста и пружила им подршку.
Повезаност спорта и науке чини добробит друштву, граду и појединцима, казао је члан УО ФК Игало 1929, Видо Спаић.
„Спорт и наука су двије ствари у животу које су по мени најздравије и најквалитетније, оне иду једно уз друго. И треба и у будућности да буде тако, да се шири свијест о спорту и науци и здравим стиловима живота“, казао је Спаић захваливши на подршци локалној самоуправи и Факултету.
Спортистима и свим осталим студентима херцегновског Факултета за менаџмент отворена је могућност да буду и дио великих европских Ерасмус+ пројеката чији је носилац ова високошколска установа, казала је деканица Петрушић.
„Сва три пројекат трају по три године и тичу се изградње капацитета у високом образовању. Један је почео у јануару и односи се на „Значај екологије и окретање ка зеленим универзитетима“, други се односи на дигитализацију и инклузију особа са инвалидитетом кроз дигитализацију. Факултет за менаџмент има одличну платформу али није прилагођена слијепим и слабовидим особама, тако да ћемо радити на томе да и њима буде доступан сав садржај. Трећи пројекат је координаторски пројекат Факултета за менаџмент, у којем учествују и универзитети из Литваније, Словеније, Босне и Херцеговине и Електротехнички факултет УЦГ, а тема је „Родна једнакост у науци и истраживању с посебним акцентом на научне области“, област у којој дјевојке не долазе до изражаја па ћемо одређеним активностима покушати и то да промјенимо“, казала је доц. др Петрушић.
Потписивању споразума присуствовали су и Адријана Ковачевић из Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу и предсједник ФК Игало 1929, Зоран Кривокапић.