nas15042024

Побједници прве ултрамаратонске трке Backyard Ultra Montenegro у Црној Гори , која је одржана у Суторини протеклог викенда, су Жудана Ђокић и Милијан Димитријевић.

Ултрамаратонска трка подразумјева да такмичари узастопно трче удаљеност од 6706 метара (нешто више од 4 миље) за мање од једног сата. Жудана је претрчала девет, а Милијан 12 кругова. Десет најбољих се квалификовало за „сателитску” трку у октобру, која ће окупити такмичаре из 23 земље.

Овај несвакидашњи спортски догађај званично је отворио потпредсједник Општине Херцег Нови, Мирко Мустур, који је честитао организаторима трке Hayley Wright и Саши Кулиновићу на идеји и прилици да наш град буде први у Црној Гори у којем се одржава овакав тип трке.

“Европски град спорта – Херцег-Нови, улази на свјетску мапу Бацкyард ултра земаља постајемо препознатљиви као нова дестинација за овај вид спорта и промовишемо наш град на најљепши начин. Заиста је велика част што је ова трка квалификациона и десет најбољих, учествоваће на сателитској трци у октобру заједно са такмичарима из више од 20 држава свијета. Наша мисија је да подржимо развој спорта у Херцег-Новом, обезбиједимо боље услове за рад клубовима и појединцима и будемо им ослонац. У томе видимо темељ здравог друштва јер осим што његују здраве стилове живота, спортисти знају да цијене праве вриједности и најбољи су амбасадори свог града и државе”, нагласио је Мустур.

Подршку организацији Backyard Ultra Montenegro пружили су Небојша Мандић и Јован Суботић испред Херцегновског Стрип Фестивала. Суботић је нагласио да Бацкyард Ултра, попут ХСФ-а, у Херцег-Нови доноси нове, лијепе и напредне садржаје.

„Задовољство је бити са спортским ентузијастима у години када смо Европски град спорта. Двије саднице маслина уручићу побједницима трке. Свима желим срећу, да издржите што више, а најбољи ће у алеји побједника посадити маслине које су симбол не само Херцег-Новог и Боке већ и цијелог Медитерана, за које желимо да их је што више. Срећна трка, бављење спортом, волите Херцег-Нови и хвала вам што сте дио овог дивног пројекта“, казао је Суботић.