NasKvadrila2022

Матуранти средње школе „Иван Горан Ковачић“, њих 180, данас су у центру Херцег-Новог плесали квадрил. Тачно у подне, уз звуке Штраусове опере „Слијепи миш“, они су са вршњацима из других европских земаља покушали да оборе Гинисов рекорд у најмасовнијем синхронизованом плесу.

„Плес новских матураната представља праву манифестацију љепоте и снаге са којом Херцег Нови корача ка будућности“, поручио је секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, Василије Ћуковић, поздрављајући матуранте, професоре, родитеље и друге бројне грађане окупљене на Тргу Николе Ђурковића. Он је исказао радост што се, након паузе изазване пандемијом, наставља традиција организације плеса који под Тором окупља новску младост.

„Драге Новљанке и Новљани, наша је жеља да вас увијек прате радост и осмјеси којима сте данас освојили срце свога града. Нека ритам вашег живота буде енергичан и оптимистичан као данашњи квадрил“, поручио је Ћуковић.

Честитајући матурантима, пожелио им је успјех уз поруку: „Ако одлучите да останете у Херцег-Новом, вјерујемо да ћете нам помоћи да овај град учинимо још љепшим мјестом за живот и одрастање. Ако изаберете да школовање наставите негдје друго, надамо се да ћете увијек са поносом истицати да долазите из Херцег-Новог“.

Младе Новљанке и Новљани су плесом означили крај средње школе, али и показали, „каква је генерација стасала и на кога ће сјутра Херцег-Нови бити поносан“, казале су водитељке програма, матуранткиње Миа Мркаић и Вања Влаховић.

Новски матуранти квадрил плешу од 2008. године, када су са матурантима из бројних земаља и званично оборили Гинисов рекорд у најмасовнијем синхронизованом плесу на свијету. Плес матураната организовала је Средња мјешовита школа „Иван Горан Ковачић“ уз подршку Општине Херцег-Нови.