Nas20072022

У оквиру Спортског центра Игало инсталиране су нове топлотне пумпе, које ће овом објекту омогућити уштеду електричне енергије за 40%. Ово је још једна инвестиција реализована у циљу унапријеђења услова за рад спортске дворане, након што је почетком ове године кроз IPA пројекат „Wood Key“ уграђена котларница на биомасу, а прије двије године постављен нови паркет.

Топлотне пумпе је у рад пустио предсједник Општине Херцег-Нови, Стеван Катић, који је током обиласка реализоване инвестиције подсјетио да је локална управа током протекле три године инвестирала преко 350 хиљада еура у пројекте који допиносе побољшању инфраструктуре и енергетске одрживости Спортског центра Игало.

-Комплетирањем ове инвестиције, Херцег-Нови стаје раме уз раме и са осталим, не само црногорским, већ и европским градовима, који имају спортске хале. Сада имамо све што је неопходно да Спортски центар функционише како треба, истакао је предсједник након обиласка.

Према ријечима директора Спортског центра Игало, Радована Ралевића, локална управа препознаје значај улагања у спортску инфраструктуру и помаже да Спортски центар из дана у дан постаје свјетско мјесто за тренажни процес спортиста, на чему је захвалан. Упутио је ријечи захвалности свима који су били ангажовани на овом пројекту, од запослених до сарадника из “Термоинжињеринга” који су извели радове.

-Пројекат је изведен прије планираног рока, имали смо добру комуникацију са Термоинжењерингом. Према калкулацијама које су урађене, нови систем ће обезбједити 40% уштеде електричне енергије у односу на досадашњу потрошњу, истакао је Ралевић.

Да су услови рада и тренинга у спортској дворани сада на одличном нивоу, потврђују и ријечи директора француске кошаркашке федерације за међународне односе, Горана Радоњића.

-Направљено је нешто феноменално. Када сам видио све ово, рекао сам да је то ренесанса за спорт. Већ пар дана, колико је овдје био предсједник француске Федерације, Жан Пјер Сиутат, ми смо разговарали и са предсједником Општине Стеваном Катићем, о пуно пројеката који неће бити само прича, казао је Радоњић и најавио долазак делегације Кошаркашког савеза Црне Горе ради договора о организацији Купа Црне Горе у фебруару.

-Херцег-Нови је град из којег потичу бројни познати кошаркаши и кошаркашице. Вријеме је да опет направимо нове успјешне играче, закључио је Радоњић.

Како је нагласио предсједник КК “Приморје 1945”, Жељко Рогановић, ово је историјски моменат за све спорстисте који користе дворану за тренинг, као и за запослене који су помогли у остварењу пројекта.

-Заједно са паркетном подлогом која је урађена прије двије године, сматрам да је ово велики допринос. Тек сада имамо комплетан Спортски центар, који можемо и тржишно да валоризујемо. Морам да кажем и у име КК “Приморје 1945” да нам је ово заиста потребно и овај феноменалан тренутак треба поздравити, нагласио је Рогановић.

Поред бројних спортских радника из нашег града, јучерашњем пуштању у рад нових топлотних пумпи присуствовали су и прослављена кошаркашица и Новљанка Милица Дабовић и њен отац, Милан Дабовић, дугогодишњи кошаркашки тренер.

-Ово је за Херцег-Нови достигнуће које је за свако поштовање, нагласио је Дабовић и додао да су услови у којима су његове кћерке Ана и Милица некада тренирале у Херцег-Новом били ближи 19. него 21. вијеку, а реализација оваквих инвестиција побољшава услове рада за многе спортисте, међу којима су младе кошаркашице из Херцег Новог – Савковић, Радоњић и Булајић, које су првакиње Б дивизије Европе и довеле су Црну Гору до А дивизије као озбиљног такмичења.

Нове топлотне пумпе произведене су у Италији, одлика им је ефикасност и високософистицираност, што ће омогућити велике новчане уштеде за потрошњу електричне енергије, поручили су из компаније “Термоинжињеринг”.