Ciro 2 Biciklijada Herceg NoviБициклијада „Путовање кроз историју – Ћиром кроз Херцег Нови“ јуче је окупила велики број заљубљеника у бициклизам, који су уживали у вожњи атрактивном трасом уз море, од Игала до Зеленике.

Догађај су организовали Агенција за изградњу и развој Херцег Новог и Триатлон клуб Херцег Новии, уз подршку Херцег Нови Тоурисм Боард - Туристичка организација Херцег Нови, а као једну од активности пројекта „Прекогранична тематска туристичка дестинација: стара ускотрачна жељезница - ЋИРО ИИ“, Интеррег ИПА Програма прекограничне сарадње Хрватска-Босна и Херцеговина-Црна Гора.
Поред рекреативаца и професионалних спортиста, као и малишана из Херцег Новог, Тивта и Котора, на ову спортско-рекреативну манифестацију одазвали су се и чланови Триатлон клуба Котор и бициклистичког клуба Вучији зуб из Требиња, а догађају су присуствовали и представници Општине Конавле која је пројектни партнер. Подијељено је 76 стартних пакета, односно ранаца, мајица и неколико пратећих интересантних поклона обезбјеђених за све учеснике.
Бициклистичка тура организована је трасом некадашње пруге, а учесници су у паузи за окрепу на Шкверу, поред зграде некадашње жељезничке станице, имали прилику да послушају предавање о ускотрачној прузи Габела – Зеленика, којом је посљедњи воз из Зеленике кренуо 30. јуна 1968. године. Популарни Ћиро је из Дубровника посљедњи је пут кренуо 30. маја 1976, а у љето те исте године започета је демонтажа пруге.

Циљ бициклијаде био је у Зеленици, испред угоститељског објекта Вагон, Зеленика, још једне локације која свједочи о ускотрачној прузи. Учеснике су на циљу поздравили потпредсједник Општине Херцег Нови, Мирко Мустур и архитекта Вук Чворо, који је заслужан за ревитализацију вагона.
„Главни циљ пројекта „Ћиро 2“ је јачање и диверсификација туристичке понуде Херцеговине, Дубровачко-неретванске жупаније и Бококоторског залива кроз развој заједничке тематско-туристичке дестинације, а та заједничка повезица је стара ускотрачна жељезница. Пројекат „Ћиро 2“ је проширио постојећу инфраструктуру бициклистичких стаза у Херцег Новом и створио нове туристичке садржаје“, истакао је Мустур.
Он је подсјетио да је изграђена нова бициклистичка стаза у Суторини, локални пружаоци услуга су добили „бике фриендлy“ ознаку, урађен је промо видео, а дио пројекта „Ћиро 2“ су и изградња пумп трацк полигона и моунтаин-бике парка, као и мобилна апликација са бициклистичким рутама кроз три партнерске регије. Мустур је изразио задовољство што се данас можемо возити бициклима по једном дијелу трасе некадашње жељезничке пруге која је прије више од вијек повезивала Херцег Нови и Боку са регионом и Европом.
За све учеснике је на циљу организовано дружење, уз освјежење и закуску, а уприличена је и мултимедијална презентација ускотрачне пруге, која је укључивала изложбу фотографија и приказивање филма. Пратња бициклистима били су екипа Хитне медицинске помоћи и Служба комуналне полиције, који нису имали разлога за интервенисање.
Водећи партнер на пројекту „Ћиро 2“ је Општна Равно, а партнери су Агенција за изградњу и развој Херцег Новог и Општина Конавле. Пројекат је одобрен у оквиру другог позива за доставу пројектних предлога Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора 2014-2020. Укупна вриједност пројекта за све прекограничне партнере је 1.770.362,68 еура, а средствима Европске уније суфинансирано је 85 посто, односно 1.504.808,26 еура. Од укупне своте, одобрени буџет за Херцег Нови износи 501.420,32 еура.