Donacija NSL17022023Данас је Служби заштите и спасавања Херцег Нови званично уручено ново, комплетно опремљено ватрогасно возило за интервенције у градском и сеоском подручју.

Кључеве возила, вриједног скоро 100.000 еура, предсједнику Општине, Стевану Катићу уручила је замјеница шефа службе за сарадњу у Делегацији ЕУ у Црној Гори, Лиселотте Исакссон на свечаној примопредаји коју је организовала Општина Херцег Нови.
Возило и друга спасилачка опрема набављени су кроз пројекат прекограничне сарадње „Отпорна граница“ који финансира ЕУ са циљем унапређења капацитета за превенцију, припрему и одговор на катастрофе служби цивилне заштите Жупаније Западнохерцеговачке и Општине Херцег Нови.
Предсједник Општине, Стеван Катић је истакао да ће донација значајно унаприједити способности, спремност и вријеме реаговања оперативног тима Службе заштите и спасавања града Херцег Новог.
„У посљедње вријеме свједочимо све већем броју природних катастрофа које имају штетне посљедице за друштво у цјелини. Локална заједница сама не може учинити пуно, али кроз овакве пројекте, успостављањем прекограничне сарадње и уз подршку Европске уније, могуће је успјешно пребродити изазове с којима ћемо се сусрести“, рекао је градоначелник Катић приликом церемоније примопредаје.
Уручујући кључеве ватрогасног возила, Лиселотте Исакссон је рекла да се нада да ће ова донација помоћи Херцег Новом да повећа спремност када је у питању заштита грађана.
“Имати доброг сусједа у хитној ситуацији спашава многе животе. Добри сусједи такође знају да морају радити заједно, чак и прије него што дође до катастрофе. Европској унији је јако драго што је финансирала ову иницијативу служби цивилне заштите из Херцег Новог и Жупаније Западнохерцеговачке, помажући им да се окупе и унаприједе своје вјештине и капацитете за управљање природним катастрофама”, рекла је.
Осим набавке вриједне опреме за ватрогасне јединице, пројекат доприноси побољшању превенције и управљање ризиком од посљедица климатских промјена и катастрофа узрокованих људским дјеловањем у овом прекограничном подручју.Спроводе се активности за подршку умрежавању, јачању капацитета, размјени искустава и подизању свијести јавности када је у питању спремност на катастрофе.

Пројекат „Унапређење капацитета за превенцију, припрему и одговор на катастрофе - Отпорна граница'', је одобрен у оквиру IPA II програма прекограничне сарадње Босна и Херцеговина – Црна Гора (2014–2020). Укупна вриједност пројекта је преко 586.000 ЕУР, од чега је Европска унија осигурала скоро 500.000 ЕУР бесповратних средстава. Преостали износ суфинансирају пројектни партнери, ЈУ Развојна агенција Западнохерцеговачке жупаније – HERAG (БиХ), Управа цивилне заштите Западнохерцеговачке жупаније (БиХ) и Општина Херцег Нови (Црна Гора). Имплементација пројекта започела је у марту 2022. године и трајаће 24 мјесеца.