izlozba cvijeca2023mimozaТрадиционалном Изложбом цвијећа отпочео је програм 54. Празника мимозе у Херцег Новом – више од 40 излагача представиће током наредна три дана своје цвјетно-ђардинске аранжмане, агруме, рукотворине и производе на биљној бази.

Изложбу је званично отворила пјесникиња и новинарка из Херцег Новог, Ксенија Матовић, стиховима које је посветила мимози, њеном доласку у наше крајеве и симболици коју представља – за Новљанке и Новљане, за Херцег Нови, за све госте нашег града.
„Мислим да мимоза не значи само Херцег Новом и Новљанима, већ и региону и много шире. Људи из свих крајева свијета се „слију“ овдје, а ове године имају прилику да уживају у више од 50 различитих програма од којих су сви вриједни пажње. Мени је част и привилегија да сам се придружила тој плејади „дама од мимозе“, односно успјешних жена које су отварале Изложбу цвијећа“, казала је Матовић. Истакла је да море, Медитеран и Херцег Нови представљају велику инспирацију – ону која је изњедрила њену збирку пјесама „Караточ“, названу по стијени у мору подно Форте Маре, која је кодно мјесто Херцег Новог.
Покровитељ догађаја је Општина Херцег Нови, а у име локалне управе отварању су присуствовали менаџер Општине, Душан Вукић и Мила Петијевић, у име Кабинета предсједника Општине.

Према ријечима организаторке, Јованке Матковић, овогодишња изложба цвијећа је изложбеног и продајног карактера, а изложени су разни агруми, собно и баштенско цвијеће, медитеранске саднице, „све оно што би сваки ђардин у Херцег Новом требало да краси“.
Уз цвијеће, ђардинске аранжмане и декорације, данашњу изложбу су уљепшали многобројни дјечији осмјеси, а малишани су имали прилику да засаде и три маслине у башти старе фазе Института Игало.
Програм је употпунила новска клапа „Лира“, а наступ су започели надалеко познатом одом „Долазим Боко“, која је посвећена једном од најљепших залива на свијету, нашем Бококоторском.
Изложба ће бити отворена данас, у суботу и недјељу од 9 до 19 часова.