BioskopNSL07042023Публика у Херцег Новом опет има прилику да гледа филмска остварења у биоскопском амбијенту, а прва таква била је синоћ са приказивањем филма “Cloves&Carnations” (“Каранфилићи и каранфили”), турског редитеља Бекира Булбула.

Пројектом “Дигитализација биоскопа у Црној Гори”, који су реализовали Министарство културе и медија, Филмски центар Црне Горе и Општина Херцег Нови, ЈУК “Херцег фест” опет је у могућности грађанима и гостима нашег града понудити биоскопско приказивање филмова, сада уз помоћ дигитализоване технологије. Подсјећамо, прошле године је изведен и пројекат уређења Дворане “Парк” - замјена столица, подне облоге и сценског ентеријера, па посјетиоци сада имају прилику да гледају филмска остварења у амбијенту врхунског квалитета као што би могли у много већим градовима и филмским центрима.
Са увођењем дигитализоване технике Херцег Нови наставља са биоскопском културом која у нашем граду траје цијели вијек, а са званичним отварањем и пут развоја умјетности и културе.
„Враћамо редован филмски програм у живот града, а са њим и навике и вриједности које ће новим генерацијама усадити љубав према филмској умјетности. Управо та љубав учинила је Нови градом филмских стваралаца, јер већ деценијама представља мотив за режисере, продуценте, глумце и глумице који су стасали у нашем граду, а данас својим дјелима дају разлог за понос Херцег Новом и Црној Гори“, поручио је предсједник Општине, Стеван Катић.
Како је казао, у свијету филма влада све веће интересовање за Херцег Нови, његове предјеле и локације, а један такав је управо и филм „Чекај ме и вратићу се“, чија ће премијера у Херцег Новом бити одржана наредног понедјељка.
Према ријечима Петра Ковачевића из Директората за културно-умјетничко стваралаштво Министарства културе и медија, отварање дигиталног биоскопа у Дворани „Парк“ представља омаж приказивачким активностима, које су почетке имале управо у Херцег Новом.
„Универзалност свечаности окупљања заједнице, како би се гледао филм, својеврсна је светковина. Такође, то представља и врсту урођеног ритуалног понашања, које ће увијек бити кохезивни фактор друштва, јер се заједно промишља, чуди и пропитује о феноменима живота, које филм третира, а тичу се свих нас“ поручио је Ковачевић.
Он је истакао да ће Министарство наставити да обнавља и стандардизује биоскопску мрежу, подстиче развој техничке базе кинематографије, као и да едукује и стручно обучава запослене у центрима за културу, у оквиру Стратегије националног програма развоја културе од 2023-2027. године, која је у припреми.
Како је казала директорица Филмског центра Црне Горе, Александра Божовић, пројекат “Дигитализација биоскопа у Црној Гори” започет је 2019. године кроз заједничко дјеловање Министарства културе, Филмског центра Црне Горе, локалних самоуправа и центара за културу, као један од приоритета у петогодишњем плану националног програма за развој кинематографије у периоду од 2018. до 2023. године.

“Вечерас када смо се окупили да прославимо поновни почетак приказивања филмова у Дворани “Парк” можемо слободно рећи да у протеклих ни мало лаких 5 година смо заједничким прегалаштвом били одговрни као јавне институције културе на свим нивоима и одржали континуитет у реализацији пројеката дигитализације сала у центрима за културу широм земље. Успјели смо да покренемо приказивачку дјелатност од крајњег сјевера земље до приморских градова”, нагласила је Божовић и додала да је Филмски центар, у циљу подршке развоју и повећању гледаности домаћих и европских филмова у биоскопима, а у оквиру оснивања мреже филмских приказивача, израдио девет програма за развој дефицитарног кадра у области кинематографије. Један од њих је и програм за кинооператере који је у фази имплементације.
Првом приказивању филма синоћ су присуствовали и Конзул Републике Србије у Херцег Новом, Мићо Роговић, предсједник Скупштине општине Беране, Новица Обрадовић, директор Турске радио телевизије (ТРТ) Фарук Гувен, директорица фестивала ТРТ, Езра Демиркиран, те представници више јавних установа културе у Црној Гори.
Биоскопски репертоар до 13. априла:
Субота 08.04. 18:30 - Баш супер
Субота 08.04. 20:30 - Муње опет
Недеља 09.04. 18:30 - Банда чупавих репова
Недеља 09.04. 20:30 - Муње опет
Понедељак 10.04. 20:30 - Чекај ме и вратићу се
Уторак 11.04. 20:30 - Индиго Кристал
Сриједа 12.04. 20:30 - Индиго кристал
Четвртак 13.04. 20:30 - Dungeons & Dragons
Цијена улазница: анимирани филмови 3€, играни филмови 4€