skola DP10052023

У оквиру пројекта „Европско село“ девет ученика и два наставника Основне школе „Дашо Павичић“ представљаће своју образовну установу, град и државу у Словенији. Пут је финансирала школа уз велику помоћ Општине Херцег-Нови, Секретаријата за културу и образовање, Културно умјетничких друштава Слога и Игало као и новских привредника.

У тиму су ученици Огњен и Марија Тепавчевић, Михајло Влаховић, Барбара Црнић, Дариа Илић, Леа Јанчић, Милица Виторовић, Анастасија Дедић и Валентина Јаха, као и наставнице Марина Дедић и Верица Ковачевић. Њихов задатак је да представе своју школу, град и државу, али и Републику Португал учешћем у културно умјетничком програму уз извођење посебно припремљене музичке нумере. Завршна манифестација је планирана 12. маја у Радовљици.

Ученици ће посјетити „Кућу Европске уније“ у Љубљани и упознати на који начин функционише Европска унија. Боравак у Словенији биће прилика и да обиђу ОШ „France Prešern“ у Крању са којом школа са Топле његује вишегодишњу сарадњу, баш као што Херцег-Нови има побратимске везе са овим словеначким градом од 1965. године.

Пројекат се реализује и преко платформе eTwinning, која је намјењена наставницима и ученицима земаља Европске уније, као и земаља у окружењу које учествују у програму Erasmus+. Учешће у пројекту је одобрила Национална организација за подрушку из Црне Горе.