NjegosevDan13112023

Поводом обиљежавања Његошевог дана, црногорског празника културе, ЈУК Херцег фест у сарадњи са Секретаријатом за културу и образовање Општине Херцег-Нови, приредила је разноврстан програм.

Позоришна представа „Човјек висине“ о митрополиту црногорско-приморском Митрофану Бану (1841 – 1920.), биће изведена 6. новембра у Дворани Парк са почетком у 20 часова. Ријеч је о копродукцији Народне библиотеке Будве и БЕОАРТ 2015. Ауторка текста је Ана Ђорђевић, редитељка Јана Маричић. Лик Митрофана Бана тумачи Небојша Миловановић, док је у улози сликара Уроша Предића наступио Бојан Жировић.

Једним дијелом заснована на аутобиографској књизи „Животопис или Успомене из живота Митрофана Бана“, радња комада смјештена је у Цетињски манастир 1920. године, неколико мјесеци пред митрополитову смрт и њен централни дио је полемика о пројекту Маузолеја на Ловћену. Хипотетички разговор жива је полемика митрополита и умјетника, у којој се дотичу и друштвено-политичких питања с почетка 20. вијека, ратова и страдања, солидарности и уједињења јужнословенских народа. Циљ ауторке је да скрене пажњу на потребу да у већој мјери тежимо консензусу у друштву по различитим питањима.

Представу уз сјајни тим аутора и глумаца препоручују и награде: најбоља представа на 10. Фестивалу дуодраме у Тополи по мишљењу публике, а на истом фестивалу награду за најбољу мушку улогу је добио Небојша Миловановић.

Улазнице по цијени од 5 еура су у продаји на благајни Дворане Парк у периоду од 9 до 20 часова, радним данима и суботом.

У петак 10. новембра у Његошевој школи у Херцег-Новом, одржаће се предавање на тему „Искра у камену“. Ученици ЈУСМШ „Иван Горан Ковачић“ са својим професорима ће говорити о Његошу, са циљем да афирмишу стваралаштво највећег пјесника нашег језика, црногорског владике и владара.

У фоајеу Дворане Парк, 12. новембра у 19 часова, предавање на тему „Његош наша тајна“ одржаће протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

На сам дан празника, 13. новембра биће уприличен концерт Музичке институције Rocher, која ће са разноврсним репертоаром наступити у Дворани Парк са почетком у 20 часова.

Музичка Институција Rocher (МИР) из Београда окупља професионалне, углавном академске, умјетнике од којих већина ради у Симфонијском оркестру РТС-а. Rocher Бенд (РБ) је један од 4 састава који раде у оквиру МИР-а, а у Херцег Новом ће наступити шест музичара и двоје вокалних солиста (виолинисткиња - Радмила Роквић, виола – Дејан Роквић, перкусије – Горан Милошевић, дувачки инструменти – Љубомир Димитријевић, гитариста И тамбураш – Владимир Марић, контрабасиста – Тодор Цогољевић, вокали – Јована Зукановић и Немања Гузијан).

Наша публика ће имати прилику да ужива у свјетским и домаћим хитовима филмске музике и етно нумерама, а улаз на концерт који траје 2 сата је бесплатан.

Rocher Бенд биљежи многобројне успјешне наступе, а неки од њих су са фестивала Беовизија 2020. године и Песме за Евровизију 2022.године.

Организатор програма у оквиру Његошевог дана, црногорског празника културе је ЈУК Херцег фест, док је покровитељ програма Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег-Нови.