nAS15042024AAA

Херцегновски средњошколци и студенти присуствовали су данас радионици „Бизнис логика и креација идеја” коју су организовали Општина Херцег-Нови и НВО Центар за омладинску едукацију, а у оквиру пројекта Европске омладинске картице. Младима Херцег-Новог представљене су могућности програма „Social Impact Award“ захваљујући којем најбоље бизнис идеје добијају менторску и финансијску подршку.

Радионицу су водили национална координаторка програма „Social Impact Award“ (SIA), Јелена Каварић и Амар Мулић испред Центра за омладинску едукацију.

Током шест година програма Европске омладинске картице у Црној Гори, младима је понуђен широк спектар тема како би квалитетно одговорили њиховим интересовањима, казала је Каварић.

„Младима често буде конфузно када се помиње бизнис логика и планирање, зато смо одлучили да кроз интерактиван рад који обухвата процес функционисања бизнис креације кроз друштвено предузетништво, покушамо да им појаснимо. Они не знају да креирају идеју и тек када дођемо до краја интерактивног рада схвате да су успјели да креирају друштвено одговорну бизнис идеју“, казала је Каварић.

Како је истакла, представљен је и „Social Impact Award“ који представља највећи програм подршке друштвеном предузетништву младих. Конкурс је отворен до 31. маја, а могућност да пријаве своју бизнис идеју имају млади узраста од 15 до 30 година.

„За претходне двије године имали смо 100 предузетничких идеја, а 20 идеја је финансијски подржано. Тај број ћемо ове године повећати јер смо видјели да млади имају потенцијал“, казала је Каварић.

Да Црна Гора има младе и талентоване будуће предузетнике потврђује и податак да је на првом мјесту по броју идеја у односу на 18 држава учесница, истиче Каварић.

„Не волим да говорим да су млади пасивни, а увијек постоји тендеција да се за њих тако говори. Мислим да смо их ми навикли да буду лијени, да их образовни систем не гура довољно у систем креативе и додатне едукације. То је проблематика и сви смо помало криви. Мислим да су млади и те како креативни и талентовани што потврђује и чињеница да наши млади предњаче у креативи и освојеним такмичењима у односу на 18 држава са три континента гдје се програм спроводи. Дакле, ми потенцијал имамо али им не дајемо приоритет. Мислим да је на нама да их усмјеримо, а они су врло активни, посвећени ономе што желе да раде. Веома сам задовољна, пројекат је оборио стандарде“, казала је Каварић.

Закључује и да је позитивна промјена коначна измјена закона који дефинише сферу предузетништва те да се нада да ће до краја године бити могуће остварити бољитак и на том плану.