zgradaohn2022Ни након данашње Централне јавне расправе на Нацрт одлуке о субвенцији трошкова боравка дјеце у ЈПУ Наша радост у Херцег Новом, није било примједби нити сугестија грађана, што потврђује да је документ добро написан те да ће суграђани бити задовољни примјеном одлуке након њеног усвајања на сједници Скупштине општине Херцег Нови, саопштила је секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало.

„Општина Херцег Нови је препозната као Општина која промишља и размишља о суграђанима на начин што доноси одлуке које су усмјерене на побољшање њиховог стандарда. Ово је једна у низу таквих одлука, а тиче се субвенције трошкова боравка другог дјетета у вртићу. Основни услов је да двоје дјеце борави у ЈПУ Наша радост, а Општина ће из буџетских средстава која су намјенски планирана за 2024. годину финансирати 50 одсто трошкова за боравак другог дјетета. Захтјев за финансирање се подноси вртићу у складу са прописима установе, а установа је дужна да комплетну документацију достави Секретаријату на увид и даље поступање“, истакла је секретарка Замбелић Пиштало.
Додаје да је одлука писана и у складу са препорукама УНИЦЕФ-а, а са Нацртом одлуке сагласна је и ЈПУ Наша радост.
„Препорука УНИЦЕФ-а је да је неопходно што више дјеце обухватити предшколским васпитањем што у нашем граду није проблем јер велики број дјеце похађа ЈПУ Наша радост. Међутим, трошкови боравка су већи тако да су Општина и одборници СОХН препознали потребу да кроз ову одлуку то додатно подрже. Сигурна сам да ће на наредном засиједању ова одлука бити једногласно усвојена те да ћемо је моћи примијенити од новог уписног циклуса. У припреми одлуке смо тражили мишљење установе и они нису имали коментар. Вјерујем да смо постигли сагласје и да је одлука на корист наших суграђана“, закључује секретарка Замбелић Пиштало.
Нацрт одлуке о субвенцији трошкова боравка дјеце у ЈПУ Наша радост у Херцег Новом је на јавној расправи до сриједе, 22. маја 2024. године, након чега ће Секретаријат за културу и образовање размотрити евентуалне примједбе, предлоге, сугестије и мишљења учесника и сачинити Извјештај.