NSL10022023Умјетнике и оне који уживају у ликовној умјетности синоћ је, 56. пут, окупила једна од најзначајнијих и најстаријих ликовних манифестација у региону, Херцегновски зимски салон.

У оквиру теме „Од фигуративног до апстрактног“, а у селекцији академског сликара Горана Ћетковића, публика има прилику да у галерији „Јосип Бепо Бенковић“ ужива у стилски разноликим сликарским и вајарским дјелима 34 призната аутора из Београда, Загреба, Сарајева, Њујорка, Берлина и Црне Горе.
Прва награда овогодишњег, 56. Херцегновског зимског салона припала је Ивани Живић из Београда за рад „Тишина“, друга награда Петру Хрануелију из Загреба за скулптуру „Анђео стиже“, а трећу награду дијеле домаћи умјетници, Марко Петровић Његош за скулпторски рад „Геја“ и Милија Стојановић за скулптуру „Пртљаг II“. Сви добитници присуствовали су отварању и искористили прилику да се за учешће на Салону и награде захвале селектору, Жирију, организаторима и граду Херцег Новом.
Изложбу је у име Општине Херцег Нови, као покровитеља, отворио потпредсједник Мирко Мустур, уз жељу да Салон „остане значајан и моћан, исто колико нам је потребан“.
„Херцегновски зимски салон већ 56. година слави ликовну умјетност, а Херцег Нови је од првог издања до данас његова подршка и подстицај. Заслугу за оснивање ове изложбе и трајање дуже од пола вијека има локални културолошки амбијент, као и умјетници који су се у нашем граду рађали и живјели. Свих ових година Салон је остао посвећен стварању, значајна референца за хиљаде умјетника, респектабилна манифестација која евидентира ликовна кретања на овдашњим просторима, као и пут којим умјетност налази посматрача“, казао је Мустур.
Он је истакао да овогодишње издање има међународни карактер, који представља квалитет више за Херцегновски зимски салон. Изразио је захвалност селектору, академском сликару Горану Ћетковићу, као и организатору, Јавној установи „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“, на прилици да публика у новској градској галерији ужива у стваралаштву умјетника различитих стилских опредјељења, које повезује искреност и промоција универзалних ликовних вриједности.
Жири који је одлучивао о наградама чинили су предсједница, музејска савјетница мр Луција Ђурашковић и чланови, музејски савјетник мр Војислав Килибарда и историчарка умјетности Јасмина Житник.
„Задржавши интернационални карактер, Херцегновски зимски салон је још једном, по 56. пут, показао колико је феномен умјетности жив и истрајан у свој својој разноликости и рађању нових, креативних стваралачких идеја које уздижу људски дух до неслућених висина“, поручила је предсједница Жирија, Луција Ђурашковић, те истакла да је ова традиционална, репрезентативна ликовна смотра представља догађај од посебног значаја за нашу земљу.
Она се осврнула и на ријечи селектора Горана Ћетковића у тексту за каталог изложбе: „Имамо умјетнике који се у свом раду крећу у домену хиперреализма, фантастике, надреализма, експресионизма, концептуалне умјетности, до саме апстракције. Највећим дијелом су заступљена сликарска и вајарска дјела изведена у различитим техникама и материјалима. Оно што повезује све ауторе је то што се сви ослањају на оне традиционалне и класичне вриједности које су кроз њихово дјело транспоноване у модерне изразе и форме који прате савремене токове“.

Овогодишњи Салон подигао је годинама грађени ниво за степеницу више, истакла је директорица Јавне установе “Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић”, Гордана Крунић и захвалила се свима који су томе допринијели. Изразила је задовољство што су, након неколико година пандемије, интернационални умјетници поново на Салону.
„Херцегновски зимски салон упркос изазовима, друштвеним, економским и културним дешавањима, успијева да буде препознат, не само по дужини трајања, броју излагача, разноликости стилских изражаја, већ и по квалитету који баштини“, казала је Крунић.
Навела је да поставка оставља простор сваком посматрачу да на себи својствен начин чита појединачна дјела и изложбу у цјелини, те позвала љубитеље ликовне умјетности да уживају у изложби која ће бити отворена до 15. марта.
Организатор 56. Херцегновског зимског салона је Јавна установа “Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић”, а покровитељ Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови.