nas01032023

Незабораван наступ књижевнице Ведране Рудан обиљежио је синоћње вече на 54. Празнику мимозе у Херцег-Новом. Сала дворане “Парк” била је препуна, а Рудан је публику подстакла на смијех и интеракцију, говорећи на себи својствен, препознатљиво бритак начин о животу, дјеци, мушко-женским односима, говорењу истине, слободи и својим дјелима.

На самом почетку Рудан је позвала публику да заједно са њом отвори душу и срце, да искрено и без глуме подијеле своје приче. Коментаришући чињеницу да се у разговор углавном укључивале жене, она је рекла: “По мени су жене увијек храбрије да подијеле своје приче, а мушкарци су ту да ћуте и да нас млате”.

Са књижевницом познатом по изјавама које снажно одјекују у јавности разговарала је новинарка Мира Потпара. На питање шта је за њу срећа и може ли се она достићи без материјалне сигурности,  Рудан је одговорила: “Муж и ја живимо скупа, не дијелим га од себе иако је Црногорац. Мислим да је срећа ако ти мало треба, а пуно имаш, то није фраза, то је стварно. Нама мало треба за срећу: паре, кућа, ауто и да нам дјеца не долазе на врата”.

“Дјеца су безусловна љубав и доживотна робија”, каже Рудан у свом најновијем дјелу “Доживотна робија”, о којем је синоћ и по завршетку програма наставила да разговара са публиком, током потписивања књига и фотографисања.

Њена порука за оне који данас одгајају дјецу гласи: “Нека им драги Бог помогне. Нема правила, нема рецепта, никад нико није никоме рекао како одгојити дјецу, како од њих направити људе. Нисмо ми који смо их родили једини, постоји друштво, постоји школа, факултети, политика, ми смо ту један точкић, често најмање битан. Велика је ствар имати дијете и још је већа довести га до зрелости, ко је то прошао зна какав је то пакао и каква је то срећа, ко није ја му желим сву срећу овога свијета”.

Рудан каже да ће из Херцег-Новог понијети лијепа сјећања, слике које остају и садницу мимозе.

“Нисам први пут у Херцег-Новом, то је градић који ја годинама знам, али први пут сам дошла као гост овога града и не могу ја сада у двије реченице утиске. Публика је била толико фантастична да сад ја више баш ништа сувисло не могу рећи, јако сам дирнута. Била је са мном госпођа Мира која ми је помогла да издржим овај сусрет јер је публика била толико ангажована, весела, толико с нама, да нам није било лако. Ми смо биле спремне да будемо јако битне, али публика је била битнија од нас”, подијелила је Рудан своје утиске са гостовања на Празнику мимозе.

Вечерас нас на 54. Празнику мимозе очекује представа „Елинг“ у продукцији Београдског драмског позоришта, која ће бити изведена у дворани “Парк” од 19 часова. У овој представи коју је режирао Марко Манојловић играју Љубомир Бандовић, Павле Пекић, Наташа Марковић, Ненад Гвозденовић и Раде Марковић.

Организатори Празника мимозе су Општина Херцег-Нови, ЈУК “Херцег-фест” и Туристичка организација Херцег Нови, уз подршку бројних спонзора и пријатеља фестивала.

Више информација о предстојећим програмима наћи ћете на сајту: www.praznikmimoze.com, као и на друштвеним мрежама фестивала: https://www.facebook.com/praznikmimozehercegnovi и https://www.instagram.com/praznik_mimoze/