00gajminghnСавез електронских спортова Црне Горе, заједно са НВО Фор футуре и Секретаријатом за туризам, економски развој и инвестиције Општине Херцег Нови, организовао је у Портоновом двије панел дискусије на тему Будућност и значај гејминга и електронски спортова за економски развој и туризам.

Оваква врста промоције, али и она која слиједи у Јошију током свјетског првенства гдје ће Црна Гора бити прва држава у свијету која ће се промовисати као туристичка и гејминг дестинација, потекла је из Херцег Новог.
Допринос који у развоју туристичке понуде и креативних индустрија у Црној Гори и Херцег Новом могу дати гејминг и електронски спортови препознао је локални Секретаријат за туризам, економски развој и инвестиције.
„Гејмери су доминантно старости између 26 и 44 године, при чему истраживање завршено прије мјесец, показује да су 59% гејмера мушкарци, а 41% жене. Ради се углавном о људима са високим образовањем који воле природу и путовања. Ако то упоредимо са статистичким подацима Туристичке оррганизације Херцег Нови, видјећемо интересантно подударање, казао је секретар за туризам, економски развој и инвестиције Ненад Витомировић.
Херцег Нови је изузетно повољна дестинација за развој креативних индустрија, истиче Витомировић.
„Да бисмо направили игрицу потребни су нам и дизајнери и музика и звукови, илустратори, глумци, неко ко ће осмислити маркетинг стратегију, водити маркетинг кампању и слично. Управо ту постоји шанса за новске умјетнике, предузетнике, микро, мала и средња предузећа из области креативних индустрија“, појашњава Витомировић.

Први панел био је посвећен туристичком потенцијалу Херцег Новог кроз призму гејминг индустрије, а предсједник Савеза електронских спортова Филип Шоћ истакао је да је идеја о организовању панел дискусија у црногорским градовима потиче управо из Херцег Новог.
„Имамо још једну фантастичну акцију коју сада спроводимо са Националном туристичком организацијом, исто на препоруку Ненада Витомировића, па ће Црна Гора највјероватније имати свој штанд у Јашију у току свјетског првенства у гејмингу, гдје ће бити преко 1050 гејмера из цијелог свијета, 130 можда чак и 140 држава. Јаши је највећи дигитални град у Румунији у којем је преко 150 ИТ фирми. Разговарали смо и са румунским конзулом и амбасадором јер имамо у плану да Црну Гору у вансезонском периоду умрежимо са Јашијем, да се успостави авионска линија црногорске националне компаније ка овом граду“, казао је Шоћ.
Иницијативу су за сада подржале општине и туристичке организације Херцег Новог и Подгорице, а у Савезу очекују подршку и из осталих градова.
„То би био први пут у свијету да се нека држава појави на гејминг такмичењу и промовише се као туристичка и гејминг дестинација. Свјетско такмичење је прилика за то јер људи долазе да се такмиче, уживају у концертима, дружењу. Ниједна држава до сада се није пријавила да се промовише, а цијела идеја је кренула из Херцег Новог“, појашњава Шоћ.
Друга панел дискусија била је посвећена гејминг индустрији као прилици за развој предузетништва, микро, малих и средњих предузећа и креативних индустрија.