NSLRadionice091023У радионицама које организује НВО Маре Маре десет жена ће наредних мјесеци шити столњаке, надстолњаке, салвете и друге потрепштине за угоститељство.

Кроз пројекат Made By Novljanke жене из рањивих група стећи ће вјештине шивења што ће им омогућити да лакше нађу посао. То ће за њих значити финансијску независност и већу економску сигурност.
Активно укључивање жена из рањивих група у радну снагу доприноси унапређењу родне равноправности у Херцег Новом, што је један од циљева пројекта. Ово показује да се друштво залаже за инклузију и једнакост шанси за све жене, без обзира на њихову социјалну позицију.
Кроз овај пројект, локални послодавци ће имати прилику да боље разумију важност укључивања локалне женске радне снаге и локалних производа у њихове добављачке ланце. Ово може позитивно утицати на економију општине, али и шире јер ће подржавањем локалних иницијатива доприњети јачању заједнице.
Производи израђени у оквиру овог пројекта, као што су стољњаци, надстолњаци и салвете, могу постати локално препознатљиви брендови.
Заједница ће кроз овај пројекат постати свјесна важности инклузивности и подршке рањивим групама. То може довести до позитивних промјена у друштвеној перцепцији и односима према маргинализованим групама.
“Пројекат “Made By Novljanke" пројект има потенцијал да донесе користи женама рањивих група, локалним послодавцима и цјелокупној заједници у Херцег Новом, а овај примјер позитивне друштвене иницијативе која може имати дугорочан утицај на заједницу”, увјерена је координаторка пројекта Дубравка Раичевић.
Пројекат Made By Novljanke имплементира се у склопу Regional Programme on Local Democracy in the Western Balkans (Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану -ReLOaD2) , који финансира Европска унија у Црној Гори а који спроводи United Nations Development Programme - UNDP (Програм Уједињених нација за развој ).У Црној Гори ReLOaD2 реализује се у партнерству са 14 локалних самоуправа међу којима је и Општина Херцег Нови.