NSL23032023Министар јавне управе мр Мараш Дукај посјетио је данас Општину Херцег Нови, гдје је са предсједником Стеваном Катићем и сарадницима разговарао о бројним темама које се тичу конкретних достигнућа у функционисању Општине, као и о могућностима унапређивања сарадње кроз активности које реализује надлежно министарство.

Како је након састанка казао министар Дукај, један од примарних циљева министарства је децентрализација која би за резултат имала веће ингеренције општина. Предузети су први кораци, односно свеобухватна анализа локалних самоуправа, а формирана је и Радна група коју чине локалне самоуправе, НВО сектор, академска заједница, државни и приватни универзитети, а интересовање су исказали су и представници ЕУ, програма СИГМА и других релевантних институација.
posjeta230320231 1“У оквиру наших активности је и дигитализација, процес који је неопходан, а упоредо и сајбер безбједност. Ми ћемо у току ове године покренути конкретне сервисе који ће бити веома битни, не само за државну информациону инфраструктуру, већ и за локалне заједнице”, казао је министар Дукај и нагласио да су неки од најбитнијих процеса децентрализација и измјена Закона о локалној самоуправи, како би општине имале већи степен аутономије у процесу одлучивања.
Према ријечима предсједника Катића, састанак је прошао у конструктивној атмосфери, посебно са аспекта сарадње Општине и министарства које је по устројству надлежно за све локалне самоуправе у Црној Гори. Иницијатива која се тиче измјена бројних закона и прописа како би се дошло до децентрализације локалне самоуправе иде у добром правцу, потврдио је први човјек Општине Херцег Нови.

“Дефинитивно се мора одређени број закона промијенити како би имали децентрализацију локалне самоуправе. Један од последњих закона који је ускратио ингеренције локалним самоуправама је Закон о планирању и уређењу простора, али и многи други закони који се тичу имовинско-правних односа, као и Закон о локалним самоуправама. Општина Херцег Нови ће врло брзо одговорити на упитник Министарства јавне управе, како ми видимо које све ствари треба децентрализовати, и да у сарадњи са свим локалним самоуправама дођемо до једног квалитетног рјешења како би самоуправе заиста могле боље функционисати и без баријера”, поручио је предсједник Катић и додао да већина закона које је потребно мијењати потичу још од владавине бившег режима, и зато је сада вријеме да се крене са измјенама закона како би поставили ствари на прави начин.
posjeta23032023Уз министра, састанку су присуствовали државни секретар Министарства јавне управе, Драгиша Јањушевић и сарадници, док су херцегновску локалну самоуправу представљали предсједник Општине, Главни администратор Ненад Ђорђевић, менаџер Општине Душан Вукић и секретарка за локалну самоуправу, Весна Самарџић.