NSL23042023Делегација Општине Херцег Нови присуствовала је данас обиљежавању Дана сјећања на жртве концентрационог логора у Јасеновцу.

Предсједник Општине, Стеван Катић и потпредсједници Милош Коњевић и Мирко Мустур положили су вијенац у Меморијални центар у Јасеновцу.
Прошло је 78 година од затварања логора, а злочин који се догодио у Јасеновцу никада не смије бити заборављен и никада више се не смије догодити, казао је предсједник Катић и истакао да су данас у Јасеновци присустни бројни Новљани, представници локалне самоуправе, свештенства, црквеног хора, Кола српских сестара.


Delegacija01„Још једном смо показали јединство које Херцег Нови има као град носилац ордена Светог Саве и као град који баштини праве вриједности, традицију, вјеру и културу. Са друге стране, веома сам тужан када видим шта се све догодило у том времену и понављам, овај злочин не смије више никада да се понови“, нагласио је предсједник Катић.

Јасеновац је свето мјесто страдања српског, јеврејског, ромског и осталих народа, казао је потпредсједник Општине, Милош Коњевић.
„Није свеједно бити на овом мјесту. Херцег Нови је и данас показао да смо увијек тамо гдје наш народ страда. Шта рећи када стојите на мјесту гдје је погубљено преко 700 хиљада људи. О овоме треба да уче сви, да посјете Јасеновац и дјеца из Црне Горе и из других држава током екскурзија које су некада и подразумјевале обилазак оваквих мјеста“, казао је потпредсједник Коњевић.
Полагању вијенаца претходила је архијерејска литургија коју је у Цркви Усјековања главе Светог Јована Крститеља служио владика Пакрачко славонски Јован, уз саслужење херцегновских свештеника, на челу са херцегновским намјесником Обреном Јовановићем. Отац Обрен је овом приликом истакао да ће честица – дио моштију Светих јасеновачких мученика бити пренесена у Херцег Нови.

„Биће изложене у херцегновским храмовина гдје ће вјерници моћи да узму благослов од наших светих мученика којима смо се данас молили за цијели наш народ и за све вјерне који живе у Херцег Новом. То је велики благослов, част и радост коју носимо Новом из Јасеновца“, казао је отац Обрен.

Delegacija02Дану сјећања на жртве пострадале у логору Јасеновац присуствовао је и предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Иван Отовић, као и други представници општинских секретаријата и установа.
Делегација Општине Херцег Нови је претходно присуствовала Меморијалној академији „Завјет сјећању“ у Козарској Дубици, а у наставку сужбене посјете присуствоваће Дану ослобођења побратимске Општине Котор Варош, на позив начелника те општине, Зденка Сакана.