Naslovna27042023

Амбасадор Мађарске, Јожеф Неђеши боравио је данас у званичној посјети Општини Херцег-Нови, гдје је са предсједником Стеваном Катићем и сарадницима разговарао о проширењу већ успјешне сарадње на пољу туризма и културе, а договорено је и да 13. маја у Херцег-Новом буде одржан “Дан мађарске културе и гастрономије”.

Састанку су присуствовали и потпредсједници Општине, Мирко Мустур и Милош Коњевић, као и директорица ЈУК “Херцег фест”, Тања Атељевић.

Амбасадор Неђеши је нагласио добре везе између Мађарске и Црне Горе, посебно са Херцег-Новим, гдје успјешно послује хотел "Hungest Sun Resort". Он је најавио Дане мађарске културе и гастрономије за 13. мај у Херцег-Новом, те је отворена могућност даљњег проширења сарадње, не само у култури и туризму, већ и економски и инвестиционо.

27042023bПредсједник Општине Херцег-Нови, Стеван Катић осврнуо се на недавно одржани пословни форум који је организовала мађарска агенција за промоцију извоза HEPA у Херцег-Новом, те изразио задовољство наставком сарадње.

Он је истакао примјер успјешне приватизације "Hungest" хотела у Херцег-Новом и изразио очекивање да овог љета бити оборен рекорд у броју туриста из Мађарске.

“Разговарали смо, између осталог, о броју ноћења које су остварили мађарски туристи у Херцег-Новом. Током 2022. године смо имали преко 30 хиљада ноћења из Мађарске, 2019. је била рекордна, када је било 42 хиљаде гостију, а очекујемо да ћемо и током ове године поново достићи тај рекорд по броју долазака и остварених ноћења од стране мађарских туриста у Херцег-Новом”, истакао је предсједник Катић.

Такође, на састанку се разговарало и о могућности потписивања Протокола о сарадњи између Херцег-Новог и неког од мађарских градова, што би за резултат имало проширивање могућности туристичке сарадње и културне размјене два града.