NSL280923Херцег Нови је од јуче домаћин 30. конгреса Балканске клиничко лабораторијске федерације и 2. Националног конгреса клиничке хемије и лабораторијске медицине.

У програму, који је окупио преко 400 учесника, најновија достигнућа представиће европски и свјетски, али и регионални и црногорски стручњаци.
Организатор је Црногорско друштво клиничке хемије и лабораторијске медицине на чијем челу је Новљанка, др сц мед. Тања Антуновић.
„Учесници су из девет балканских држава од Босне и Херцеговине до Турске, а предавачи су из ових али и других свјетских држава попут Канаде, САД-а, Велике Британије. Посебно смо поносни јер смо позвали и у научном програму учествују црногорски научници и љекари који граде веома успјешне каријере у иностранству. Предавачи су, између осталих, и предсједници Европске федерације за лабораторијску медицину и Свјетске федерације за клиничку хемију, организација које су покровитељи конгреса“, казала је др Антуновић.
Како појашњава, лабораторијска мадицина је дивна наука која има утицај и веома је важна за све области медицине.
„Имаћемо дивне сесије неуролошке, психијатријске, кардиоваскуларне, хематолошке, о дијабетесу и наравно сесије предавача из балканског региона. Очекује нас прилично интезиван програм до суботе поподне, када конгрес завршава, а сва предавања организована су у Дворани Парк“, истакла је др Антуновић.

У име града, добродошлицу им је пожелио потпредсједник Општине Херцег Нови Мирко Мустур који је исказао задовољство што су за одржавање конгреса изабрали град који је, поред традиционалног гостопримства, културе и природних љепота, препознат и као центар здравственог туризма.
„Имамо двије изузетно значајне медицинске установе – болницу Мељине са веома дугом традицијом и Институт „Др Симо Милошевић“, за које се сада грчевито боримо јер је, нажалост, њима претходна државна власт неодговорно управљала и угрозила њихов опстанак. Развој здравственог туризма је поље у које улажемо велике напоре и труд јер је Херцег Нови препознат на европској и свјетској мапи као јединствен због услова за рехабилитацију и физиотерапију, љековитог блата и стручњака у овој области. Ваш боравак у Херцег Новом и одржавање научног конгреса из области клиничке хемије и лабораторијске медицине, поред тога што доноси презентацију нових достигнућа и открића, доприноси укупном имиџу града као центра здравственог и конгресног туризма“, казао је потпредсједник Мустур.
30. конгрес Балканске клиничко лабораторијске федерације и 2. Национални конгрес клиничке хемије и лабораторијске медицине завршава у суботу, 30. септембра.