00DanBokeljske mornariceТрадиционалним Бокешким колом и свечаним дефилеом улицама Херцег Новог, чланови Бокељске морнарице 809 – подружнице Херцег Нови обиљежили су јуче свој Дан и празник Светог Јеронима. Новљанима су се придружили чланови тиватске и которске подружнице па је у дефилеу, праћеном Мјесном музиком Ђеновић, било преко 50 чланова организације старе више од 12 вијекова.

Према традицији, дочекао их је и поздравио предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић и државну заставу предао адмиралу Мирку Вичевићу. Рапорт предсједнику, на платоу испред зграде локалне управе, предао је капетан подружнице Херцег Нови Дејан Вериго. Након смотре одреда, свечана поворка је наставила главном улицом до Трга Николе Ђурковића гдје је пуцњима са Торе означено да је слободан улазак у град.
Услиједило је коло Бокељске морнарице на тргу пред црквом Светог Јеронима, након што је смотру обавио адмирал Мирко Вичевић.
“Поносни смо што можемо увеличати ваш и наш празник ослобођења Херцег Новог. Значајно је да смо сви заједно, да славимо и присјећамо се важних тренутака, да баштинимо оно што су нам оставили. Важно је да је Херцег Нови овако весео и да прихвата људе из свих других градова. Дошли смо из Котора и Тивта да помогнемо морнарима из Херцег Новог и посебно ме радује што смо у никад већем броју, а надам се да ће се број повећавати наредних година. Имамо доста младих, надам се да ће они традицију преносити на своје ближње и наставити иза нас“, казао је Вичевић.
Свечаности су, уз предсједника Катића и секретара Скупштине општине Дејана Радонића са сарадницима, као и менаџера општине Душана Вукића, присуствовали секретари општинских секретаријата, те вице адмирал Андро Радуловић, предсједник Херцегновске подружнице Милорад Нешић, представници Управног одбора Бокељске морнарице, бројни грађани и гости.
Обиљежавање празника завршено је свечаном мисом у цркви Светог Јеронима.