ObudsmanNSLУ оквиру дводневне радне посјете Херцег-Новом у циљу обиљежавања Дана заштитника људских права и Међународног дана дјетета, Заштитник људских права и слобода у Црној Гори Синиша Бјековић и сарадници боравили су у Општини Херцег-Нови гдје су са предсједником Стеваном Катићем одржали састанак и разговарали о проблемима наших суграђана приликом остваривања сопствених права.

На састанку су учествовали Генерални секретар институције Заштитника, Данко Дамјановић и савјетница Јована Ђуровић, као и Главни администратор Ненад Ђорђевић и секретарка за локалну самоуправу, Весна Самарџић.
“Сагледавајући оно што је искуство Заштитника по броју предмета који је релативно мали када је у питању Општина Херцег-Нови, око 30-35 предмета годишње, закључили смо да највећи број предмета нису у надлежности локалне самоуправе, већ државне. Међутим, грађанима је понекад тешко објаснити да то није у надлежности локалне самоуправе, јер је она најближа и увијек је негдје “на удару” када се подносе ти захтјеви за остваривање права”, истакао је Бјековић и додао да се већина предмета односила на систем просторног планирања, а у мањој мјери на област комуналних послова и превоз ученика.
Састанак је био прилика да се разговара на само о питањима која тиште грађане и грађанке Херцег-Новог, већ и да се истакну бројни системски проблеми о којима треба разговарати и оно што је посебно значајно - да се тамо гдје постоји обавеза државе ургентно почну ријешавати проблеми.
“Једна од тих области је област планирања, напросто се мора оставити простор општинама, да због тога не трпе неке друге иницијативе, прије свега кад је у питању инвестициони циклус на овако атрактивној локацији”, истакао је Бјековић.
“Заједнички смо констатовали да Закон о планирању и уређењу простора који је донесен 2018. године треба мијењати. Тај Закон је проузроковао доста штетних посљедица по рад свих локалних самоуправа, не само у Херцег-Новом. Требало би га промијенити и вратити у одређеној мјери ингеренције локалној самоуправи”, казао је Катић.
На састанку је истакнут и проблем са функционисањем државних институција у граду, с посебним освртом на Основни суд и катастар.
“Познато је да имамо недостатак судија у Основном суду. У свим локалним самоуправама у катастрима се дуго чека обрада предмета, и у том смислу смо закључили да је потребно мијењати одређене ствари, тј законе како би се управо сви ти проблеми рјешавали”, казао је Катић.