NasAk22112022

Радионица о активизму и мобилности младих на локалном нивоу одржана је данас у великој сали Скупштине општине Херцег-Нови. Основцима и средњошколцима је о овим темама говорила директорица омладинског програма за јачање капацитета, истраживање и заговарање у НВО Јувентас, Марија Ружић Стајовић.

Она је ученицима појаснила шта подразумијева омладински рад и активизам и упутила их у моделе организације и принципе на којима се заснивају, а уз теоријски одржан је и практични дио предавања, односно вјежбе кроз које су млади исказали своје ставове и мишљења по питањима од њихових интереса.

Данашња радионица организована је у оквиру сарадње Секретаријата за културу и образовање Општине Херцег-Нови и НВО Центар за омладинску едукацију на пројекту Европске омладинске картице (EYCA).

Jesenja festaNSLНови укуси, пријатни мириси и добро расположење обиљежили су „Наткувавање“ које је одржано у оквиру новске Јесење феште.

Nas21112022Мало је познато да се црногорско име у свијету веже и за одређену врсту веза, која је карактеристична за поднебље наше земље. Из жеље да украсе свакодневну, а посебно свечану одјећу људи су иглом и концем везли и стварали необичне, али често и препознатљиве облике цвијећа, дрвећа и других призора из природе. Везом се украшавао кућни текстил који је у често оскудне домове уносио боју и ведрину. Везом су украшаване јастучнице, пешкири, столњаци и чаршави, а затим мушке и женске кошуље, женске мараме и кецеље.

Историја веза сеже чак до Антике, још су стари Асирци, Египћани, Римљани и Грци своју одећу украшавали везом који  је био јако цијењен, а у Византији се  везивао  за више слојеве друштва. То се сматрало умјетношћу којом су се професионално бавиле везиље и мајстори у оквиру цркве или на дворовима. Вез свилом и златном и сребрном жицом доведени су до високог нивоа и углавном повезивани са имућнијим становништвом и свештенством.

НВО Маре Маре кроз свој пројекат “Стари занати чувари културне баштине “ овог мјесеца организује радионице веза.  Учеснице уче или усавршавају  вјештине веза, што је и један од начина да се од заборава сачува овај занат и да му се удахне нови живот. Планирано је да се везом  украсе  врећице, торбе и боок маркерс .

У литератури је забиљежено да се вез у Црној Гори развио у 17. вијеку и један је  од најстаријих заната из домаће радиности. У нашим крајевима девојчице су  од раног узраста училе како да везу. Везом су украшавани многи предмети, али су најљепшу примјену нашли на народној ношњи. Поред тога што је био украс, вез је био показатељ друштвеног статуса, материјалног стања, узраста, регионалне и националне припадности.

Мало је познато да се црногорско име у свијету веже и за одређену врсту веза, која је карактеристична за поднебље Црне Горе. У енглеском језику се назива Montenegrin Stitch или Montenegrin Cross Stitch.

Пројекат „Стари занати чувари културне баштине” имплементира се у склопу Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану (ReLOaD)2, који финансира Европска унија, а који спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП). У Црној Гори ReLOaD2 реализује се у партнерству са 15 локалних самоуправа, подијељених у пет кластера међу којима је „Coastal Mates” који чине општине Херцег Нови, Котор, Тиват и Будва.

NAsAkt18112022

НВО Маре Маре је у партнерству са Црвеним крстом Херцег-Нови почела реализацију микро пројекта “Социјална инклузија старијих особа и особа са инвалидитетом Херцег-Новог кроз едукативне радионице”  који је дио регионалног пројекта “Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током COVID-19 и будућих катастрофа”. Кроз радионице подићи ће се свијест и едукативне активности о темама социјалне инклузије старијих особа и особа с инвалидитетом, активног старења и волонтирања.

“Концепт здравог старења Свјетске здравствене организације (СЗО),  од 2015. године постао је приоритетан процес, јер узима у обзир настојања за унапређење квалитета живота старијих и разматра могућности укључивања старијих у различите друштвене сегменте”, истиче  координаторка пројекта  Дубравка Раичевић.

Она је увјерена да ће се успоставити међугенерацијска  веза међу старијим особама и особама са инвалидитетом и волонтерима, што ће допринијети бољим социјалним вештинама свих категорија.

Планирано је да 30 старијих особа  и лица са инвалидитетом, који су и иначе корисници услуга Црвеног крста Херцег-Новог, учествују у радионицама кувања и паковања џемова. Једанпут седмично организоваће рад у три групе по десет учесника.  Учесници/це радионица ће се оспособити да самостално скувају и упакују 250 тегли  џема од сезонског воћа.

Производи направљени на радионицама биће дистрибуирани за друга старија лица и лица са инвалидитетом, који су у стању потребе. Учеснице кувања и паковања ће са производима направљеним на радионицама учествовати на базарима здраве хране у организацији Туристичке организације Херцег-Нови  и тиме  промовисати традиционалне пољопривредне производе.

“Пројекат ће трајати десет мјесеци, а ове активности  ће унаприједити социјалну одговорност и интегративни приступ који омогућава подстицање социјалне инклузије, повећање квалитета живота и коришћење капацитета старијих и ОСИ  за самосталан живот, што  је  циљ Националне  стратегије”, наводи Раичевић.

Aktuelno18112022Пројекат ,, Социјална инклузија старијих особа и особа са инвалидитетом Херцег-Нови кроз едукативне радионице ,, који је подржан у оквиру пројекта ,, Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током COVID-19 и будућих катастрофа”  имплементира се уз финансијску подршку Европске Уније, Аустријске развојне агенције (ADA) и Аустријског Црвеног крста. Партнери на пројекту су национална друштва Црвеног крста као и организације цивилног друштва из региона: Албански Црвени крст, Црвени крст Црне Горе, Друштво Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине, Црвени крст Републике Северне Македоније, Албанска асоцијација геронтолога и геријатара, Асоцијација Хуманост из Северне Македоније, Друштво за подршку и помоћ ХАЈДЕ из Босне и Херцеговине, Национална организација особа са инвалидитетом Србије, Царитас Косово, Савез Слијепих Црне Горе. Поред наведених, партнери на пројекту су и АГЕ Платформ Еуропе и Еуропеан Дисабилитy Форум који се на нивоу Европе баве заговарачким радом кроз ангажман организација старијих особа и особа са инвалидитетом. Пројектом координира Црвени крст Србије.

Контакт особа Дубравка Раичевић  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Привремено се мијења режим саобраћаја на дијелу локалног пута Мојдеж-Мокрине у селу Мојдеж, на потезу од раскрснице у близини школе до куће породице Поробић, на начин да се забрањује саобраћај за сва возила. Режим измјене саобраћаја важи од 07 часова 21. новембра до 07 часова 22. новембра.

Ова привремена измјена режима саобраћаја врши се ради несметаног и безбједног извођења радова на санацији локалног пута Мојдеж-Мокрине.