nasGA22122023

Улога главног администратора у координацији рада органа управе, препреке у остваривању те надлежности, као и актуелне теме из праксе и проблеми са којима се сусрећу у обављању своје функције, биле су теме сједнице главних администратора локалних самоуправа у Црној Гори која је одржана јуче (21. децембар) у палати Венеција у Улцињу. У раду сједнице учествовао је и главни администратор Општине Херцег-Нови, Ненад Ђорђевић.

Поздравну ријеч упутио је предсједник Општине Улцињ, Омер Барјактари који је истакао значај главног администратора у систему локалне управе, а сједницом је, у име домаћина и организатора, предсједавао главни администратор Општине Улцињ, Насер Ресулбеговић.

Након Подгорице, Будве и Улциња, наредна сједница главних администратора одржаће се у Херцег-Новом, најавио је главни администратор ОХН, Ненад Ђорђевић и издвојио акценте са јучерашњег састанка.

„На сједници су разматрана питања која се тичу законских рјешења којима је дефинисан положај и улога главног администратора, надлежности које има главни администратор и могућност нормативне интервенције по тим питањима како не би било спора по питању надлежности посебно када се ради о координацији рада органа локалне управе. Заузео сам став да је наша примарна и најважнија надлежност да поступамо у управним поступцима као другостепени орган, али да главни администратор има и друге надлежности које треба афирмисати. На сједници су донесени закључци, па су се главни администратори локалних самоуправа у Црној Гори усагласили да се Асоцијација главних администратора региструје као званична асоцијација те да она активно учествује у законодавној процедури, у интеракцији са ресорним Министарством јавне управе по свим питањима која се тичу законских рјешења која се односе на локалну самоуправу, посебно по питању јачања улоге главног администратора и прецизнијег дефинисања овлашћења. По питању актуелне управне и управносудске праксе интезивираће се комуникација и са Управним судом Црне Горе“, казао је главни администратор ОХН Ненад Ђорђевић.