NSL25122023У сусрет данашњем најрадоснијем празнику који прослављају римокатолички вјерници и други хришћани који поштују грегоријански календар, синоћ је у жупној цркви Светог Јеронима у Херцег Новом традиционално служена поноћка.

Свечаној миси присуствовали су представници Општине Херцег Нови - главни администратор Ненад Ђорђевић, менаџер Душан Вукић и помоћник начелнице Службе за инспекцијске послове Дарко Класић.
Жупник херцегновске жупе Св. Јеронима, дон Синиша Јозић Свечане поручио је да је Ускрс највећи хришћански празник али је Божић најрадоснији.
„Божић и Бадње вече кроз историју су дотицала ратничка срца. Стари Грци су престајали са ратовима за вријеме олимпијских игара јер је то била светиња. У тим тренуцима човјек мијења своје срце, своју памет, буде разњежен, буде другачији, као кад се дјете роди. Можда имате искустава када сте били можда у свађи са најближима, када се дјете роди, срце некако попусти, љутња падне, човјек пређе преко ствари јер је дошао нови живот. Вријеме је за нови почетак, нови пут, нове могућности и нови поглед. Зато нас ови дани подстичу, ако ништа, бар да изађемо из својих „ровова“ животних, ратних и да престанемо гледати кроз „мрзитељске нишане“, поручио је дон Јозић.

Зато је Божић другачији, лијеп, топао и позива нас на другачије промишљање и могућност, не само о рођендану Исуса Христа већ о утеловјењу Господинову.
„Исус узима облик људског тијела постаје нам сличан у свему једнако осим у гријеху и тиме нам показује да и ми вриједимо нешто, да нисмо ништавни и никакви, да нас је створио таквим какви јесмо“, поручио је дон Јозић.