00sahhejdaraaКултурни центар Портоновог био је мјесто сусрета шахиста окупљених на IV Турниру „Трофеј Хејдара Алијева” који су организовали Културно економски центар Азербејџан-Црна Гора уз подршку Азмонт Инвестментса, Шаховског савеза Црне Горе и клуба Просвјета из Подгорице.

Турнир је свечано отворио предсједник Скупштине општине Херцег Нови Иван Отовић који је исказао задовољство што су организатори препознали Херцег Нови као доброг домаћина и додао да је то град који његује спортску традицију и улаже у спорт.
„Један од оних којима се поклања посебна пажња је шах, како у спортским организацијама тако и у школама. Радује податак да је све више младих који желе да уче стратегију шаха и уживају у тој игри, казао је Отовић.
01sahohnДодао је да IV шаховски турнир „Трофеј Хејдара Алијева” има вишеструки значај.
„Представља прилику да сви они који дођу у наш град, упознају његове љепоте, културу и историју и пренесу причу о њему својим пријатељима. Турнир не представља само такмичење већ и прилику да се Херцег Нови повеже са другим земљама и народима кроз шаховску игру. Још један значајан податак је то што носи име великог љубитеља шаха и једног од највећих шахиста у Азербејџану – Хејдара Алијева, који је и организаторима био инспирација да промовишу шах и у Црној Гори, казао је Отовић на отварању турнира.
Свечаности је присуствовао и секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Митар Кисјелица.
03sahhejdarhnПобједник турнира је велемајстор Никола Ђукић из Будућност са 7,5 поена, други је велемајстор Павел Анисимов (Херцег Нови) 6,5 поена, трећи велемајстор Драгиша Благојевић (Херцег Нови) 6,5 поена, а четврти ИМ Блажо Калезић (Будућност) такође 6,5 поена.
Најбоље пласирана такмичарка је интермајсторка Александра Миловић (Електропривреда) на 14 мјесту са 5,5 поена.
Учествовало је 45 играча из три шаховске федерације, међу којима четири велемајстора, један интернационални мајстор, девет фиде мајстора и по један жески велемајстор, интернационални мајстор и фиде мајстор.