FKIgaloNSL19062023Помоћни терен ФК Игало 1929 ће у току овог љета добити ново рухо – вјештачку траву, дренажни систем и естетски уређен дио око терена, како би играчки погон нашег друголигаша имао најбоље могуће услове за тренинге свих селекција.

Такође, по завршетку свих радова, помоћни терен ће бити потпуно функционалан и за одржавање утакмица млађих категорија, док ће сениорском тиму служити за тренинге током цијеле године, како би главни терен био очуван и спреман за одржавање утакмица.
Како је казао главни инжењер Саво Пенда испред извођача радова, компаније “Ковачевић Траде”, динамика радова је на задовољавајућем нивоу, а временски услови су послужили да већи дио радова буде изведен за непун мјесец. Иако је рок за завршетак 90 дана, радови иду много брже него што је замишљена динамика, нагласио је Пенда.
“Суштина ових радова је издизање коте терена, која је била веома ниска због близине ријеке Суторине која се у претходном периоду изливала усљед неправилног одржавања самог ријечног корита. Издизање коте терена за пола метра ће побољшати саму функцију терена, а до сада је од радова изведено издизање тампоном, ископани су дренажни канали, постављене дренажне цијеви (геотекстил) и засут је дренажни камен”, нагласио је Пенда и додао да у наредном периоду очекују фирму “Garden Lux” која се бави уградњом прскалица.
Радови на уградњи прскалица ће трајати око седам дана, након чега ће извођачи радова наставити са постављањем завршних слојева (10 и 3цм), за шта ће бити потребно 10 до 15 дана.
“Што се тиче кишних дана, терен ће бити потпнуно функционалан за тренинге и одржавање утакмица, а такође и у љетњим мјесецима јер ће функционисати систем прскалица који ће расхлађивати терен, што представља велики напредак у односу на пређашње стање”, истакао је Пенда и нагласио да велику помоћ у виду механизације на терену и материјала пружа компанија “Implemenia”.
Након ових, главних радова, услиједиће постављање вјештачке траве и ограде, као и радови мањег обима на естетском уређењу дијела око терена.

Пројекат реконструкције помоћног терена ФК Игало заједничким снагама реализују Општина Херцег Нови и Фудбалски савез Црне Горе. Споразумом о сарадњи дефинисано је да ће локална управа финанисирати припремну фазу радова, а Савез ће набавити и поставити вјештачку траву и систем за наводњавање терена.
Припремни радови на терену у Игалу су инвастиција чија вриједност је процијењена на 130.000 еура, а предвиђена је Планом јавних набавки Општине Херцег Нови за 2023. годину.
У сарадњи града и управе клуба, а за потребе главног стадиона, у претходном периоду су реконструисане клупе за играче и делегате, набављена нова сједишта за трибину и постављена конструкција за медијске екипе.