AkademijaNSL21062023Спортски центар Игало и КК Приморје 1945 ових дана су домаћини Фејсхуп Академије која је у нашем граду окупила више од 30 перспективних младих играча из региона и свијета.

Академију води прослављени кошаркашки тренер и скаут Марин Седлачек, уз чију су помоћ и експертизу многи кошаркаши и кошаркашице из нашег региона досегли највеће висине, а међу њима и данашња НБА звијезда, Никола Јокић.
Седлачек је протеклих дана са још 7 колега тренера обучавао младе кошаркаше и кошаркашице из 8 држава, а како сам каже, полазници су задовољни пруженим лекцијама, али и условима за одржавање професионалних спортских академија у Херцег Новом. Они су имали прилике да свакодневно надограђују своје знање кроз техничке вјежбе, тактичке обуке и индивидуално менторство.
Управа КК Приморје 1945 и Седлачек истичу да постоји могућност наставка сарадње, те да домаћин ове академије буде Херцег Нови и у наредном периоду.
“Клуб се показао као изванредан домаћин и иницијатор многих ствари које су се дешавале, испунили су оно што смо тражили у неким стандардима који су можда мало виши у односу на неке друге кампове. Ми нисмо камп, ми смо академија, и то стално потенцирамо јер ми едукујемо оне што долазе, а не забављамо. Наравно, између едукације и забаве никада не постоји апсолутно знак једнакости, али оно што је битно јесте да клуб показује способност да организује нешто што може бити на вишем нивоу него што је сада”, казао је Седлачек, а потом и додао да је циљ ове академије да млади спористи науче двије ствари – “када промаше да знају зашто су промашили и када дају кош да знају зашто су га дали”.

У посјету једном од завршних тренинга данас су били предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић и секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, Митар Кисјелица. Уз честитке на постигнутим спортским успјесима, они су захвалили Седлачеку на прилици да Херцег Нови буде домаћин једној од најнапреднијих кошаркашких академија данашњице.
Како је нагласио предсједник Катић, одржавање Фејсхуп Академије у нашем граду представља велики спортски догађај, за који се нада да ће постати традиционалног карактера.
“Поред свих градова гдје се ова академија одржавала, од Њујорка до Београда и Љубљане, морам нагласити да ми је изузетно драго што је Херцег Нови испред Црне Горе стао у редове тако великих градова. Истакао бих задовољство чињеницом да на академији учествује и неколико младих из херцегновских клубова, како би видјели како и на који начин се праве и стварају играчи, јер је господин Седлачек неко ко је познато име у свијету кошарке и неко ко је заслужан за развој данашње НБА звијезде Николе Јокића и многих великих имена са подручја бивше Југославије”, казао је предсједник и посебно захвалио КК Приморје 1945, из којег су посредовали да се овај камп и одржи у Херцег Новом.
Фејсхуп Академија је почела 16. јуна, одржава се још сјутра, а извјесно је да ће комуникација и сарадња бити настављена и убудуће.