00sahIgaloОсмодневно екипно такмичење које садржи четири шаховска турнира Премијер, Прве лиге, Прве женске и Лиге пионира, у организацији Шаховског савеза Црне Горе, свечано је отворено у Институту „Др Симо Милошевић” у Игалу. На такмичењу учествује 400 шахиста и шахисткиња.

Екипна првенства Црне Горе у шаху отворио је Иван Отовић предсједник Скупштине Општине Херцег Нови.
„Одавно је Херцег Нови град шаха, а то потврђује и манифестација која је окупила све што је данас вриједно у екипном спорту чији је заштитник краљица Каиса. Добре екипе су оно што ће овај спорт и ову древну игру учинити још бољим, а Херцег Нови учинити добрим домаћинима. Из херцегновске Општине је нашим драгим гостима рука увијек пружена. Један смо тим и тако мислимо и радимо”, рекао је Отовић и пожелио успјех такмичарима.
Предсједник Шаховског савеза Црне Горе, Јован Миловић нагласио је да је наредних дана Игало центар шаховских збивања у Црној Гори на никад јачим турнирима када су национална такмичења у питању.
06„Стигли су најјачи клубови који су окупили 18 велемајстора, 15 интермајстора у такмичењу за титулу и престиж. Ту је и јак турнир у женској конкуренцији а ту су и екипе Прве лиге које желе да покажу да се квалитетан шах игра и у тој лиги. Шаховски радници су посебно поносни на турнир у пионирској конкуренцији, јер они најмађи су будућност нашег шаха”, рекао је Миловић.
Организатор турнира је ШСЦГ, уз подршку Општине Херцег Нови и Министарства спорта и младих ЦГ.
Шаховско такмичење у Игалу траје осам дана, а првог дана одигране су партије првог кола у Премијер, Првој лиги и Првој лиги за жене, док такмичење у Пионирској лиги почиње у понедељак. Премијер и Прва лига имају девет кола, женска седам, а понирска лига пет кола.

Извор: РТХН