DanBorcaNSL040724Делегације Општине Херцег Нови, удружења бораца Херцег Новог, Боке и Куле, Мјесне заједнице Суторина, положили су данас вијенце у спомен парку погинулим борцима у Суторини, обиљежавајући Дан борца као историјски важан датум.

Породице бораца и делегације поздравили су домаћини, предсједник ОБНОР ХН 1941 - 1945, Ђорђе Злоковић и предсједник МЗ Суторина, Боро Лучић.
Спомен парк у Суторини је јединствен јер сабира споменике из скоро свих ратова које је овај народ водио на овим просторима, казао је Лучић и истакао да се окупљањем у парку велича чин бораца који су дали највише што човјек може дати, а то је сопствени живот.
„Овдје је довољно ћутати или само рећи хвала за све што су пружили током вијекова за слободу овог краја и ове земље. Поносни смо на све њих јер од ратова од 16. вијека на овамо није било борбе у којима овај крај није дао своје жртве. И у Другом свјетском рату, можда највећем рату који се водио на овим просторима, нисмо бјежали него смо били постојани, учествовали и дали свој допринос у ослобођењу. Надам се да нас неће чекати нови ратови, али кажу да је историја најбољи учитељ и да се она понавља. Налазимо се на просторима на којима се укрштају интереси великих, а када се велики питају, онда ту мали могу само да траже своју слободу кроз борбу“, казао је Лучић и додао да окупљање у спомен парку потврђује да слободарски дух живи у данашњим генерацијама.
Члан предсједништва СУБНОР ЦГ 1941 – 1945, Љубенко Боровић подсјетио је на историјску одлуку донијету прије 83 године којом је упућен позив народу и народностима Југославије за подизање оружаног устанка против окупатора и домаћих издајника, као и важност Дана борца, једног од најзначајних датума наше историје у 20. вијеку.
„Ово је дан када се преплићу прошлост, садашњост и будућност. Судбоносни 4. јул је моменат који симболизује пожртвованост, одлучност и све што је добро у човјеку. Овај дан и скуп је јавна исповјест колективног сјећања која опомиње и буди, храбри, бодри, кријепи и учи. То је дан када смо побиједили, а не изгубили, дан у којем се сјећамо многобројних који су пали за отаџбину ради вјере у боље сутра. Бирали су част умјесто подчињавања неправди, јачем и снажнијем. То је оно што ниске душе, утамничене ропским ланцима нити могу да схвате нити да разумију. Ова колосална одлука о дизању устанка дубоко је урезана у националну свијест и подсјећа на високу цијену слободе. Зато морамо наставити и осигурати да пламен слободе настави да гори за будуће генерације, да живи, ради и изграђује земљу“, казао је Боровић и послао поруку млађим генерацијама да слиједе своје претке који су се изборили за слободу.

Обиљежавање Дана борца представља прилику да се додатно покаже поштовање према прецима који су дали живот за слободу, али и цијелом народу који никада није пристајао на покоравање фашистичком окупатору, казао је помоћник секретара за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, Митар Кисјелица.
„Сјећамо се рата који је сигурно био најгори у историји и жртава које је наш народ поднио да би из њега изашао као побједник. У тој борби странице историје исписивали су борци бригада и батаљона у којима су се борили Новљани и Новљанке, као и свих наших жртава и нејачи, од оних који су били заточени на Мамули до хиљада које су страдале у Јасеновцу и небројеним стратиштима нашег народа. У миру је нама лако да говоримо о пожртвовању и општем добру за слободу, али наш основни задатак није то, него да чувамо и његујемо културу сјећања на борбу и жртве коју је наш народ претрпио“, казао је Кисјелица и додао да на ове тековине посебно треба да опомињу грађани Херцег Новог и Боке која је „увијек била на првој линији отпора сили и неправди, како се овакве ствари не би поновиле и како би послали јасну поруку свима који данас звецкају оружјем да ниједан политички или економски интерес није већи и вриједнији од живота човјека, од слободе.