ONnslУ част учесника Олимпијаде у Токију који потичу из Херцег Новог синоћ је у Парку Боке организована Олимпијска ноћ и концерт Влада Георгиева.

Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић је, током додјеле захвалница олимпијцима, казао да су Новљани претходних мјесец дана, иако Олимпијске игре представљају глобално такмичење држава и репрезентација, пратили спортска дешавања, имајући осјећај да спортисти бране боје града из којег потичу.
„Како вријеме пролази, Олимпијске игре постају све масовније, а полако се уводе и нове спортске дисциплине. Ово још више истиче чињеницу да Херцег Нови, као град од неких 30 хиљада становника, представља својеврстан феномен - дати 21 олимпијца, међу којима је 13 спортиста, пет тренера, доктор, физиотерапеут и судија, представља разлог за понос свим грађанима, и говори не само о спортском духу Херцег Новог, већ и о потенцијалу који несумњиво имамо”, казао је он. Херцег Нови, како додаје, није представљен само великим бројем спортиста.
“Међу нама су вечерас ватерполисти Црне Горе, који су играли четвртфинале Олимпијских игара, и прије нешто више од мјесец дана освојили Свјетску лигу. Имамо најбољег стријелца у ватерполу и члана идеалног тима ове Олимпијаде – нашег Александра Ивовића, а ту је и носилац златне медаље - наш Андрија Прлаиновић”, рекао је предсједник општине.
Он је подсјетио да је Миливој Дукић, по оцјенама стручне јавности, направио готово немогућ подвиг – по изазовним временским условима остварио је резултат каријере, побједивши на другој олимпијској регати у Токију.
“Наша Новљанка Ана Дабовић играла је у полуфиналу Олимпијског турнира, а прије само мјесец дана освојила је златну медаљу на Европском првенству у Француској. Морамо запамтити, тај потенцијал имамо сада и морамо га његовати. Морамо улагати и омогућити даљи развој херцегновског спорта на највишем нивоу, радити на спортској инфраструктури и условима у којима наши спортисти стасавају”, казао је Катић.

Увјерен је да ће град, заједно са државом, а у прилог томе говори и вечерашње присуство високих званица, министара и представника Владе Црне Горе, учинити све да будуће генерације херцегновских спортиста имају још боље услове за рад.

“Са таквим условима, уз стручне тренере и системску подршку, Херцег Нови ће несумњиво дати још више врхунских спортиста, а они нама разлог за радовање. Без имало сумње, нагласићу: ви сви заједно јесте понос Херцег Новог – ви сте златна медаља нашег града! Свима вам желим још много успјеха, врхунских спортских резултата и трофеја. То ће бити ваше побједе, и побједе Херцег Новог”, закључио је он.
Вечерашњем догађају присуствовала је и министарка просвјете, културе, науке и спорта Весна Братић.
Секретар за друштвене дјелатности општине Херцег Нови, Дарко Класић, поручио је Олимпијцима да је карта за дома карта за срећу.
“Драго ми је да сте остварили овакав резултат и да је Херцег Нови перјаница олимпијског и црногорског спорта. У Херцег Новом се правилно радило на спортском развоју, а резултат сте управо ви. Ви сте наши амбасадори и хвала”, истакао је он.
Једриличар Миливој Дукић рекао је да је заиста привилегија представљати Херцег Нови и Црну Гору на ОИ.
“То је један дјечачки сан који се остварује из године у годину и надам се да ћу и у будућости наставити да радим добре ствари”, поручује Дукић. Ватерполиста Александар Ивовић истакао је да је Херцег Нови показао да је спортски град.
“На ОИ смо имали 13 представника, овај пут нијесмо успјели да донесемо медаљу али сматрам да је сам наступ велики успјех”, рекао је Ивовић.Након званичне церемоније, бројни Новљани и гости града који су се окупили да дочекају олимпијце уживали су у музичком програму и концерту Влада Георгиева. Програм су употпунили Градска музика и мажоретке, професори и ученици Музичке школе Херцег Нови и хор “Бранислав Нушић” из Косовске Митровице.
Организатори догађаја су Општина Херцег Нови и Јавна установа културе “Херцег Фест”.