nas16102021Општина Херцег Нови и Факултет за менаџмент Херцег-Нови стипендираће 14 младих спортиста из три херцегновска клуба за студијску 2021/22 годину на том факултету, у оквиру већ раније успостављене сарадње између локалне самоуправе и ове високошколске установе. По пет чланова ПВК „Јадран“ и КК „Приморје 1945“, као и четири чланице ОК „Албатрос“ похађаће ову студијску годину о трошку Општине и Факултета.

У просторијама Факултета за менаџмент данас су протокол о сарадњи потписали потпредсједник Општине Мирко Мустур, деканица факултета Ирена Петрушић, предсједник КК „Приморје 1945“ Жељко Рогановић, директор ПВК „Јадран“ Милош Мрачевић и Бранка Обрадовић испред ОК „Албатрос“.

Како је казао потпредсједник Мустур, факултет и локална самоуправа препознали су потребу да се млади људе задрже у граду, што је од изузетног значаја и за клубове „Јадран“, “Приморје 1945“ и „Албатрос“ који желе да задрже перспективне спортисте у својим редовима.

-Овако се на један лијеп начин рјешава питање останка спортиста у Херцег Новом и клубовима, а на крају спортске каријере они ће бити као грађани са дипломом и лакше могу доћи до посла, истакао је потпредсједник Мустур.

Ове године стипендију је добило 14 бруцоша, објаснила је деканица Факултета, доц. др Ирена Петрушић.

-Претходно смо имали уговоре о сарадњи са ПВК “Јадран” и КК “Приморје”, а онда смо, на иницијативу Општине, прије двије године започели нову сарадњу у оквиру које Општина финансира половину, а другу половину Факултет и то се испоставило као добро. Прве године смо стипендирали осам, прошле 12, а ове 14 студената, казала је Петрушић.

Како је истакла, основни мотив је обезбједити младима да уз развој спортске каријере не запостављају академско усавршавање.

-Највећу корист имају студенти, због тога што су они заузети бројним спортским обавезама и академски дио падне у запећак. Оно што им омогућавамо је да паралелно са тренинзима и утакмицама завршавају студије и сјутра када заврше спортску каријеру могу да наставе да раде у оним областима у којима су се школовали, казала је Петрушић.

Према ријечима директора ПВК “Јадран” Милоша Мрачевића, подршка локалне самоуправе и Факултета за менаџмент важна је јер пружа могућност академског усавршавања у Херцег Новом упоредо са спортским и професионалним обавезама, чиме ће спортисти-стипендисти једног дана бити спремни за тржиште рада и неке друге ангажмане.

Поред потписника и спортиста, потписивању протокола присуствовали су секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Василије Ћуковић, савјетник предсједника Општине Ненад Витомировић, продекан за наставу проф. др Никша Гргуревић и тренер првог тима “Јадрана”, Петар Радановић.