00nocnaspenzaПијаца у новском Старом граду синоћ је изгледала несвакидашње, јер је по први пут на њој организована Ноћна спенза, у оквиру Дана Београда на 53. Празнику мимозе.

Госте су поздравили насмијани излагачи, мирис мимозе и приганица, музика која је допринијела добром расположењу. У понуди на више од 20 штандова нашли су се разноврсни производи излагача из Београда и Херцег Новог: специјалитети домаће кухиње попут аранћина, џемова, меда, сокова и ајвара, слатке делиције, ручно рађени накит и украси, природна козметика, цвијеће.
Ова гастрономско-музичка манифестација показала се као сјајна прилика за дружење, презентацију и афирмацију домаћих производа, као и за оживљавање пијаце у новском Старом граду у вечерњим часовима, сматра Милина Ковачевић из Јавне установе културе “Херцег-фест”.
Јелена Станковић из Туристичке организације Београда исказала је изузетно задовољство што ове године учествују на Празнику мимозе, једном од најдуговјечнијих фестивала на овим просторима. Нада се да је ово само једна у низу заједнички организованих манифестација и да ће добра сарадња са Херцег Новим бити настављена.
Ноћни базари, међу којима најпопуларнији Београдски ноћни маркет, уобичајена су ствар на пијацама у Београду и сјајно је што су ове године та идеја и дио атмосфере стигли и у Херцег Нови, казала је Јелена Николић из предузећа “Градске пијаце Београд”. Поручила је да је важно препознати значај и туристички потенцијал пијаца, те да су догађаји овог типа добар начин да се споје традиционално и модерно, тачније да се сачува традиционални начин продаје, а у исто вријеме иде у сусрет потребама савременог потрошача.
Ово је први пут да се на новској пијаци овакав догађај одржава у ноћном термину и показало се да овај простор, након што је реконструисан, има велики потенцијал, оцијенио је Илија Бачановић из новског предузећа “Комунално-стамбено”. Нада се да ће ова пракса заживјети и да ће ноћни маркет бити организован чешће, нарочито у љетњем дијелу године.

Организатор Ноћне спензе је Јавна установа културе „Херцег-фест“, у сарадњи са Туристичком организацијом Београда и предузећима „Градске пијаце Београд“ и „Комунално-стамбено Херцег Нови“.
Излагали су гости из Београда: „100% Само воће – домаће воћне ролнице“, „Хонеy бее гоод – производи од меда“, „Чарна – природна козметика“, „Кика – уникатни арт декупаж послужавници“, „Ајвар с југа – домаћи ајвар и слатко“, као и учесници сајмова и базара из Херцег Новог.
Дегустацију локалних делиција приредило је Удружење „Фешта“, а вруће приганице Удружење жена „Мале сирене“ из Ђеновића. За добар штимунг био је задужен ДЈ Бркати, који је чест извођач на манифестацији Београдски ноћни маркет.
Други програм у оквиру Дана Београда на 53. Празнику мимозе је камерна кабаретска представа „Водич кроз српски менталитет“, урађена према књизи Мома Капора, по драмском тексту који је приредила глумица Вјера Мујовић.
Представа која за циљ има његовање боемског духа Скадарлије ће бити изведена 28. фебруара од 20 часова у Градској кафани. Домаћини ће припремити пригодну закуску, а мисли Мома Капора говориће глумци Стеван Пиале и Ташана Ђорђевић.
Улазнице по цијени од 10 еура можете купити у Градској кафани, а за резервације и више информација позовите број: 068 005 111.
Комплетан програм 53. Празника мимозе можете погледати и преузети овдје: https://hercegnovi.me/downloads/Mimoza53.pdf .
Генерални покровитељ 53. Празника мимозе је Општина Херцег Нови, организатор Јавна установа културе “Херцег-фест”, а покровитељ Туристичка организација Херцег Нови.
Спонзори фестивала су: Портонови, Институт Игало, Никшићко пиво – пивара Требјеса, Плантаже 13. јул, Витинка, Блуе лине, Градска кафана, Крушо д.о.о, ЦКБ банка, Сwисслион, Туристичка организација Града Београда, Вериге 65, Кантина 65 и Атера бусинесс суитес. Главни медијски спонзор је Радио-телевизија Херцег Нови, а медијски спонзори: РТЦГ, Прва, Радио Јадран, Радио Тиват, Дан, Херцегнови.кул, Травел Монтенегро и РТВ Никшић.