NAs23112022Општина Херцег-Нови, од 2007. године обиљежава кампању „16 дана активизма против насиља над женама“. Обиљежавање овогодишње кампање је у Херцег-Новом започело активностима које трају од почетка новембра  и трајаће до 10. децембра – Међународног дана људских права.

Секретаријат за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, у чијој надлежности су послови родне равноправности, у континуитету спроводи имплементацију стратешких циљева Локалног акционог плана за постизање родне равноправности у општини Херцег-Нови за период 2021-2025. године, а који је усвојен на сједници Скупштине 27.12.2021 године.

У оквиру ових активности организована је кампања за превенцију болести зависности и употребе алкохола, са освртом на родни аспект овог проблема. Ово из разлога што се код дјевојчица и жена о проблему алкохолизма веома мало говори, и то је углавном табу тема, иако је то један од узрока насиља и неравноправности.

23112022aaТим поводом Секретаријат за друштвене дјелатности и међународну сарадњу,  у сарадњи са  НВО  „Препород“ из Никшића  је 19.11.2022 године у ЈУ Дјечији дом „ Младост “ Бијела организовао предавање на тему „Третман зависника/ца од дрога са становишта терапијске заједнице“.

Предавање је одржао психолог Јован Булајић, из НВО „Препород“, а предавању је присуствовало 20-ак ученика/ца завршних разреда основних школа и I разреда ЈУ СМШ „ Иван Горан Ковачић“ из Херцег Новог ( штићеника/ца у ЈУ Дјечији дом „Младост“ у Бијелој).

Присутни штићеници/це су имали/ле прилику да се упознају са појмом превенције, о врстама дрога и њиховој штетности, о опасностима које носе болести зависности, а посебно посљедице конзумирања алкохола, цигарета и таблета. Специфичан осврт је дат и на третман зависница и зависница које имају дјецу, као и посљедицама које зависност код жена најчешће узрокује. Предавач је на крају, представио „терапијску заједницу“ као једну од метода лијечења зависника/ца , мјеста без дрога у којима особе са проблемом зависности живе заједно на организован и структуиран начин у циљу постизања начина живота ослобођеног од дрога.

Предавање је изазвало велику пажњу присутних штићеника/ца као и васпитачица и психолошкиња. Изразили су интересовање да се овако предавање понови у што скоријем року.