Nsl261122Општина Херцег Нови планира да у предлогу буџета за следећу годину повећа издвајања за Црвени крст Херцег Новог, а један од задатака у наредном периоду биће конкретна сарадња локалне самоуправе и те хуманитарне организације по питању аплицирања за програме и фондове Европске уније, закључено је на јучерашњем састанку предсједника Општине Херцег Нови, Стевана Катића и сарадника са генералном секретарком Црвеног крста Црне Горе, Јеленом Дубак, предсједницом и секретарком ЦКХН, Милицом Ковачевић и Миленом Шћекић.

Са њима су разговарали и потпредсједник Општине, Мирко Мустур, Главни администратор Ненад Ђорђевић, те менаџер Општине, Душан Вукић. На састанку је договорено да Вукић, општинска канцеларија за међународу сарадњу и ЦКХН сагледају могућности креирања заједничких пројеката и аплицирања на европске фондове, како би се обезбиједили потребна опрема и средства за реаговање у различитим хазардним околнистима.
Дубак је представила активности Црвеног крста на државном нивоу, као службе која пружа помоћ грађанима и институцијама система, и које се тичу не само подручја Црне Горе, већ и сарадње на регионалном нивоу. Један од многих примјера је одлазак волонтера ЦКЦГ у Петрињу у Хрватској 2020. године, када је тај градић погодио земљотрес магнитуде 6,4, те однио седам људских живота и проузроковао велика материјална оштећења.
Sastanak261122Катић и Мустур су током састанка истакли више пута потврђену добру сарадњу Црвеног крста Херцег Нови и Општине, као и предузећа и установа чији је оснивач, подсјећајући на период пандемије вируса корона, када је помоћ била најпотребнија особама старије доби и слабије покретљивости, али и онима највише погођеним економским посљедицама пандемије.
Та сарадња огледа се и у многим другим примјерима, истакла је Шћекић, попут реаговања у случају поплава и пожара, када је и потребна добра координација са другим локалним службама, Службом заштите и спашавања и комуналним предузећима. Она је овом приликом подсјетила и на теренску вјежбу ватрогасаца Херцег Новог, Конавала, Требиња и Равног, организованој у Суторини 17. новембра, у оквиру прекограничног пројекта „Flood&Fire“. Црвени крст Херцег Новог је као интегрални дио колективног одговора на непогоде и несреће учествовао у овој вјежби и показао висок ниво спремности, чему су грађани тог дана могли и посвједочити.