piciginmimoya23Атрактивне потезе, жељу за забавом и очувањем традиције која побјеђује хладноћу, као и добро дружење видјели смо данас на такмичењу у пицигину, организованом шести пут у оквиру Празника мимозе. Док се по околним планинама бијели снијег, у Херцег Новом, на плажи “Раффаело” било је купања - лоптица, или балун, летјела је изнад плићака, а играчи су се потрудили да храбрим финтама и скоковима импресионирају публику.

У надметању које је један од најпопуларнијих догађаја Празника мимозе учествовало је девет екипа са по пет играча, док је за музички увод и загријавање пред такмичење био задужен бенд Мјесни одбор. Титулу најбоље однијела је екипа “Тихе вале”, друго мјесто припало је најатрактивнијој екипи “Гот” која је на такмичење стигла барком, уз звук трубе, а трећу награду подијелили су тимови “Полакоте” и “Гомила”.
Најмлађи такмичар који је ускочио воду, чија температура је износила 14 степени, био је Максим Ћетковић из Игала, рођен 2009. године, из екипе “Пуноглавци”. “Одувијек играм пицигин на плажи и просто ме срце повукло ка овом спорту”, казао је Максим.
Признање за најискуснијег међу оним учесницима који не признају године отишло је Зорану Песторићу из тима “Полакоте”, који је изразио задовољство што играње пицигина зими у Херцег Новом постаје традиција и окупља и младе и старије такмичаре.
“Традицију треба очувати и трудићемо се да што више екипа пријављујемо сваке године”, навео је Песторић и поручио: “Ми старији, условно речено, ово играмо из забаве. Млађи се такмиче или не, али битна је само добра забава и, наравно, женски погледи”.
“Ово је важно за Херцег Нови јер је традиција која траје деценијама. Сви смо ми то некако кроз генерације учили од старијих, има и данас доста младих, тако да настављамо даље због традиције и због Херцег Новог”, истакао је један од организатора и учесник, Вуксан Стаменковић.

Он је подсјетио да је ово такмичење покренуо Стеван Копривица, а они су радо наставили да га организују, јер вјерују да пицигин јесте важна ствар за Херцег Нови.
“Игра се пицигин у Херцег Новом, у Зеленици и у цијелој Боки, а ми смо чист примјер за то. Трудићемо се и наредних година да то опстане”, закључио је Стаменковић.
На шестом такмичењу у пицигину наступиле су екипе: “Тихе вале”, “Гот”, “Полакоте”, “Гомила”, “ДеМбили”, “Акуза”, “Полакоте” и “Кловнови” из Херцег Новог, као и “Карашицка република Валпово” из Осијека. Одлуку о најбољим екипама донио је жири у саставу: Небојша Мандић, Милорад Муришић и Милан Добриловић.
Вечерас слиједи спектакл за завршницу 54. Празника мимозе. Капо шестог Мимозиног карневала ће у 17.30 часова са Трга Николе Ђурковића према Игалу повести велику карневалску поворку тромбоњера, мажоретки, Градске музике Херцег Нови и Мјесне музике Ђеновић, карневалских група и делегација карневалских градова који стижу на завршну церемонију велике новске феште.
Услиједиће наступ 20 карневалских група са око 800 карневалиста у Игалу, а потом и чувено Суђење Крневолу, оптуженом за све невоље Новљана у протеклој години, који ће, по старој традицији, бити оглашен кривим и спаљен на плажи Бијело муло. У 21 час на сцену излази Тони Цетински на платоу испред хотела “Игало”, а његовом концерту претходиће наступ Културно-спортског центра “Диано”.