StazaNSL23062023Планинарски клуб “Субра” и Секретаријат за екологију и енергетску ефикасност Општине Херцег Нови организују отварање нове планинске стазе у херцегновском залеђу која је настала заједничким радом планинара “Субре” и “Новог Места” из Словеније.

Наредних дана, педесетак чланова походничког друштва “Ново место” обилазиће овај дио Црне Горе, са нагласком управо на Орјен, гдје су одлучили и да дају сопствени допринос његовој валоризацији кроз волонтерску акцију маркирања.
“Резултат тога треба да буде кратка (15 мин), али веома атрактивна стаза у Љутом кршу, на јужном ободу масива Орјена. Стаза ће бити изведена чувајући природу и истичући све њене љепоте и разноликости, па се може рећи да ће бити и едукативна. У спомен на тај догађај ће бити при отварању откривена и скромна плоча, те организован обилазак стазе”, појашњавају из секретаријата.
Staza01230623Окупљање је планирано у 11 часова, код извора Диздарица, на путу ка Ублима, на око 1км удаљености од бившег мотела “Борићи”, када је планиран обилазак првог дијела стазе, уз свечано отварање, те пригодно послужење у природи. Након свечаности слиједи обилазак другог дијела стазе, провученог кроз фасцинантни крашки пејзаж Љутог крша. Свим посјетиоцима препоручује се ношење спортске одјеће и обуће, прилагођене терену. Додатне информације грађани могу добити путем телефона +382 69 360 803.
Планинарски клуб “Субра” обезбиједиће вођење обиласка и поклон књигу.