naslovna14082023aa

Возни парк предузећа „Чистоћа“ богатији је за још један камион. Поред боље ефикасности на терену, возило има могућност снимања камером кретања возача и евиденције свих оних који својим аутомобилима блокирају прилазе мјестима за одлагање отпада.

Предсједник Општине Херцег-Нови Стеван Катић, потпредсједник Мирко Мустур и секретар за комуналне дјелатности Василије Сеферовић обишли су данас логистички центар „Чистоће“ у Сервисној зони, гдје су са директором предузећа Александром Шкобаљем и колективом прегледали возни парк, те констатовали да то комунално предузеће биљежи константан напредак и унапријеђење услова рада.

„Оволики број камиона, према нашим информацијама, нема ниједно комунално предузеће у Црној Гори. Херцегновска „Чистоћа“ посједује најсавременију опрему. У прилог томе говори и чињеница да су ове године набављена четири нова возила, а уз то је стигла  и донација камиона из Норвешке. Ово је било пријеко потребно посебно ако је познато да је било пуно старих камиона које је потребно у наредном периоду расходовати. Уз нова возила смањиће се трошкови за гориво, уље и слично, а оно што је најважније, њиховом набавком створене су све претпоставке да предузеће може да функционише како треба, што се може видјети на новским улицама. Ово предузеће обавља свој посао на високом нивоу, сви оперативци су на терену, а то примјећују и гости и домаћи, па је оцјена за чистоћу града годинама уназад у порасту“, истакао је предсједник Катић током обиласка.

Он је овом приликом поново апеловао на неодговорне грађане који се несавјесно односе и бацају отпатке поред контејнера и поједине угоститеље који остављају искоришћено уље и кабасти отпад на шеталишту.

„Све је то нешто што се доноси у рециклажни центар и дефинисано је како треба да се одлаже. Апелујем да морамо сви да водимо рачуна о свом граду јер колико год да ови људи очисте, не може се некада све стићи и онда добијамо ружне слике нашег града. Сви грађани треба да укажу на неодговрне појединце како бисмо заједнички уљепшавали свој град и олакшали људима који се боре да га очисте“, нагласио је Катић.

Према ријечима директора предузећа „Чистоћа“ Александра Шкобаља, ново вишенамјенско возило је коштало 180 хиљада еура и купљено је средствима предузећа, у чијем посједу је до сада било само једно овакво возило.

„У претходном периоду посједовали смо једно овакво возило само за  полуподземне контејнере. У пракси смо утврдили да су нам овакви камиони потребни и за полуподземне и за обичне контејнере. Возило посједује и грану за прикупљање зеленог отпада, што је изузетно потребно јер имамо велике проблеме на терену због кабастог отпада. Возило је најсавременије, посједује камере, снимаће кретања возача и у диспечерском центру ће бити евидентиране све неправилности које су до возача или до грађана који паркирају возила тако да не можемо прићи контејнерском мјесту и прикупити отпад, а имамо пријаве. Тако ћемо видјети ко је направио проблем“, казао је Шкобаљ и напоменуо да ће возило „покривати“ Игало и Херцег-Нови.

Директор херцегновске „Чистоће“ је подсјетио и на обећање дато прије 6 мјесеци, да се више неће дешавати случајеви цурења уља из возила предузећа.

„То смо и остварили, али и обновили возни парк, набавили пет нових камиона ове године и једно мало возило, а једно смо добили од норвешких пријатеља из Левангера“, закључио је Шкобаљ.