SutorinaNSL110923Корито ријеке Суторина и ове године ће бити очишћено од Павловића моста на магистрали у Игалу до државне границе на Дебелом бријегу.

Захваљујући редовном годишњем одржавању, што је иницијатива МЗ Суторина, спријечено је изливање ријеке из корита и плављење околног подручја.
Водостај ријеке Суторина није достигао критичан ниво од када се корито редовно одржава, истакао је предсједник МЗ Суторина Боро Лучић.
„Задњих пет година се корито чисти редовно у организацији МЗ Суторина и дјелимично МЗ Игало. Због тога нема поплава што је најбитнија ствар јер када редовно одржавате онда нема могућности да се акумулира смеће, камење, па и дрвеће. Ријека веома брзо нагомила материјал, на неким мјестима корито буде затрпано. Зато ћемо и овог пута проћи од границе са Хрватском до краја бетонског дијела корита, завршити посао на вријеме, односно прије сезоне киша како би било што мање проблема у зимског периоду“, казао је Лучић и исказао захвалност предузећу Чистоћа на пруженој помоћи.

Пред улазак механизације у корито, радници Сектора за одржавање јавних површина предузећа Чистоћа, припремили су терен крајем прошле седмице, казао је пословођа у овом сектору Дејан Перовић.
„Чистили смо током петка и суботе, косили, сјекли веће дрвеће, а сада чекамо да багер обави свој дио посла. Након тога остаје да завршимо чишћење јер је уз природни материјал у кориту и доста смећа“, казао је Перовић.
Ријека Суторина током периода великих падавина, када ток прима и бројне бујичне потоке, може да има водостај и до 3, 4 метра уз десетак метара ширине, што довољно говори о опасности за мјештане који живе у њеној близини и њихова имања.
„Од када се корито чисти, ријека није достигла ни упола ниво који је раније имала. Прије тога је ријетко сређивано иако смо као мјештани стално упућивали захтјеве. Свјесни смо колико проблема може да услови, зато мислим да се редовним годишњим одржавањем корито држи под контролом“, казао је Лучић.
Истиче да је корито у власништву државе, али да би у наредном периоду било потребно да се корито комплетно уреди од школе до границе са Хрватском, те да се направе мањи мостови како би земљиште с друге стране ријеке постало доступно власницима.